Läget på elmarknaden augusti
Sommarens ostadiga väder, med mycket regn och svala temperaturer, har tillsammans med den sena snösmältningen under våren gjort att vattenmagasinen är välfyllda. Vi förväntar oss fortsatt något mer nederbörd än normalt, men också lite varmare än normalt för resterande delen av augusti.
Det ostadiga vädret, blåsigare en vanligt, har gynnat vindkraftsproduktionen vilket bidragit till låga elpriser. I augusti har vädersituationen stabiliserats och elproduktionen från vindkraft varit mer normal.
Bränslepriserna på kol och olja är fortsatt låga på den internationella marknaden.
Elförbrukningen har varit dämpad under sommaren. Det svala vädret har gjort att kylanläggningar inte behövt köras så hårt, men det är heller inte så kallt att förbrukningen hålls uppe på grund av uppvärmningsbehov.
Detta sammantaget gör att elpriserna fortsatt ligger på en låg nivå.
Det som kan förändra läget på kort sikt är framför allt vädret. Om vi får en torr period och nivån i vattenmagasinen sjunker kan man förvänta sig att prisnivån stiger igen. En kall höst ger förstås samma effekt. I övrigt antar vi att den låga prisnivån kommer att bestå en tid, även om de rörliga priserna stiger från sommarens riktigt låga nivåer när semestrarna är över och det blir lite svalare hösttemperaturer.
På lite längre sikt är situationen för de svenska kärnkraftverken en annan osäkerhetsfaktor. Diskussioner om förtida stängning av Ringhals reaktor 1 och 2 liksom Oskarshamns reaktor 1 och 2 pågår. Förhoppningsvis blir beskeden lite tydligare under hösten. Samtidigt planerar Finland för fortsatt satsning på kärnkraft. Men marknadspriserna har inte reagerat nämnvärt på en eventuell förtida avveckling.
Våra rekommendationer
Elavtalet Dala Elfond är anpassat för att lugnt följa elmarknaden och jämna ut elpriset, utan risk att binda ett elpris vid fel tillfälle. Med Dala Elfond slipper du också byta eller förnya elavtalet efter en viss tid. Du har alltid ett bra elpris och avtalet löper vidare så länge du önskar.