Herobild för Dalakrafts elmarknadsuppdatering

Marknadsläget mars 2022

Spotpriserna backade i början av februari och var relativt stabila fram till senare delen av månaden, då prisökningar märktes till följd av vikande vindar och det oroliga läget i omvärlden. Vindkraften har dock tack vare riklig blåst varit en stor del av Sveriges produktion i februari- och den ökar i takt med utbyggnaden av vindkraften.

Det rörliga elpriset har stigit ordentligt, både på kontinenten och i Sverige.

Priserna på bränslen har stigit kraftigt och utsläppspriserna har backat tydligt. I samband med utvecklingen i Ukraina har även nordiska spotpriser på el stigit ytterligare.

Elprisskillnaderna i Sverige förväntas fortsatt bestå. Område SE3 är för tillfället det elområde som prismässigt är närmast det nordiska systempriset. Norra halvan av Sverige (SE1 och SE2) har fortsatt låga priser, medan det sydligaste elområdet (SE4) rör sig mellan priset i SE3 och priserna på kontinenten.

Den hydrologiska balansen, alltså måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, återhämtade sig under månaden som gick. De nuvarande nivåerna ligger i linje med inledningen av 2020, som var ett mycket blött år.

Europeiska kraftmarknaden

Det råder fortsatt höga priser på utsläppsrätter, bränsle och mindre gaslager, vilket leder till höga elpriser i Europa. Oron på grund av kriget i Ukraina skapar en osäkerhet för energiförsörjningen i Europa, vilket har drivit upp elpriserna på kontinenten, något som också återspeglas i de nordiska elpriserna. Prisskillnaden till kontinenten är dock fortsatt stor och och de kontinentala priserna i länder närmare Ukraina, har ökat kraftigare än de nordiska.

Prognos

Samtliga framtida priser har stigit sedan ryska anfallet i Ukraina, framför allt gäller det närmaste året. Det råder dock en stor osäkerhet på elmarknaden den närmsta tiden och hur utvecklingen kommer att se ut den närmsta månaden påverkas i stor utsträckning av utvecklingen kring Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som införts till följd av detta.

Energimyndigheten bedömer dock i nuläget att risken för generell brist eller omfattande försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas eller bensin och diesel i Sverige är låg.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el