Marknadsläget juni 2022
Energikrisen förvärrades i maj när Ryssland stoppade sina gasleveranser till Danmark, Finland och Nederländerna. Eftersom gas är ett viktigt bränsle i europeisk kraftproduktion resulterar krisen i höga elpriser. I Sverige var spotpriserna på elmarknaden Nord Pool historiskt höga för månaden.
Högst är priserna i det sydliga elprisområdet SE4 Malmö. Hur mycket av det europeiska prisläget som letar sig in i Sverige och hur långt norrut det når beror på hur mycket överföring som finns tillgänglig i transmissionsnätet och hur kraftbalansen ser ut i respektive elprisområde. I SE4 Malmö och SE3 Stockholm är konsumtionen större än produktionen, och kablarna till Europa resulterar i en stor påverkan på priserna. I norra Sverige däremot finns det ett stort produktionsöverskott, som tidvis pressar priserna till betydligt lägre nivåer. Skillnaden är tydlig på elspotmarknaden Nord Pool.
Underhåll av kärnkraften
En anledning till de höga priserna är att revisionssäsongen för kärnkraften, med underhåll och bränslebyte, är här. För närvarande är tillgängligheten 64 procent i Norden, då fyra av elva reaktorer är stoppade. Men kärnkraften genomgår underhåll varje år – att elpriserna är särskilt höga just i år beror framförallt på den pågående energikrisen i Europa.
Vädret
Vårfloden toppar i början av juni och är i år något kraftigare än säsongssnittet, särskilt i norra Sverige och norra Norge. På det norska huvudet däremot är den mindre än historiska snittet. Snösmältningen återställer magasinsnivåerna i vattenkraftverken och totalt sett är hydrologin strax under balans. Juni har börjat lågtrycksdominerat, vilket oftast ger relativt god vindkraftsproduktion.
Vårfloden pressar elpriserna den närmsta tiden, men även det gäller främst i norr. I södra Norge snittade spotpriset i maj nästan 14 gånger över spotpriset i norr. En bidragande orsak förutom vårfloden är den nya exportkabeln North Sea Link från Norge till England.
Spotpriset och elprisområden
I Sverige var spotpriserna i maj dubbelt så höga i söder som i norr. Liksom i Norge beror det på en blandning av instängd kraft i norr och det fortsatt höga kontinentaleuropeiska elpriset i söder. Det tyska elpriset snittar runt 200 öre/KWh, men om Ryssland stoppar fler gasleveranser kan priserna snabbt rusa igen precis som i december och mars.
Den stora oron är dock inför hösten, när kallare väder får hushållens elkonsumtion att stiga.
Terminspriserna
De nordiska terminspriserna har fortsatt stiga allteftersom energikrisen har dragit ut på tiden och förvärrats. Det är tydligt att det inte finns en enkel lösning på problemet. Särskilt kvartalskontrakten har fått en skjuts av den senaste tidens försämring. Jämfört med de höga priserna på spot så ser terminsmarknaden dock fortfarande lockande ut. Med tanke på en möjlig eskalation av energikrisen i Europa är det inte helt fel att nu välja en större säkerhet i sitt elavtal.