Marknadsläget september 2022
Europas energikris blir allt värre. Europa stödjer Ukraina med både vapen och kapital och har infört långtgående sanktioner riktade mot Ryssland. Ryssland svarar med begränsad export av energi till Europa vilket får energipriserna att rusa. För Sveriges del är det framför allt de södra elprisområdena som påverkas mest, men priserna är på uppgång i hela landet.
Den viktigaste elprisfaktorn förblir Rysslands krig i Ukraina. Energiimportören Europa står fast vid Ukrainas sida och relationen med energiexportören Ryssland har kollapsat. Gasexporten från Ryssland till Europa via rörledningen Nordstream 1 är nu stoppad för underhåll av mer eller mindre påhittad orsak. Gasflödena genom andra rörledningar från Ryssland är kraftigt begränsade.
Europa i sin tur försöker desperat fasa ut sitt beroende av rysk gas, men det är svårt och unionen har hittills köpt rysk energi för uppskattningsvis 936 miljarder kronor sedan kriget intensifierades den 24 februari. Situationen kräver hårdare tag och därför har EU:s energiministrar beslutat att minska gaskonsumtionen med 15 procent till och med mars. I Tyskland ligger krisen på nivå två på en tregradig skala och hushåll och industri uppmanas att spara energi. Grad tre är direkt ransonering.
Genom stora ansträngningar, mer kolkraft och en 60-procentig ökning av importen av fartygsburen flytande naturgas har Europa nått sitt mål att fylla på gaslagren till minst 80 procent. Det ger en viss trygghet inför vintern, men är långt ifrån tillräckligt.
Kärnkraftsunderhåll
Sommaren är den tid på året då konsumtionen är som lägst. Det är också då som kärnkraftsoperatörerna passar på att genomföra underhållsstopp. När Ringhals 4 skulle starta igen skadades oturligt nog en viktig komponent och reaktorn väntas inte tillbaka i drift förrän i november. Finlands nya reaktor Olkiluoto 3 genomför tester och väntas inte tas i kommersiell drift förrän 10 december.
Spot- och terminspriser
För en sommarmånad var spotpriserna på el i Sverige mycket höga i augusti. Högst förblir priserna i det sydligaste elprisområdet SE4 Malmö eftersom det ligger närmast Europa. Även i norra Sverige har priserna börjat stiga och flaskhalsar i transmissionsnätet förhindrar en full utjämning av elpriserna i Sverige.
För leverans i vinter handlas nu terminskontrakten för 411 respektive 532 öre per kilowattimme i elprisområde SE3 och SE4. Det är cirka fyra gånger så höga priser som förra vintern. I Frankrike har terminspriserna rusat till 1 200 öre per kilowattimme för vinterhalvåret. Att priserna är särskilt höga där beror på att hälften av kärnkraften oturligt nog är stoppad.
Jämfört med de höga priserna på spot så ser terminsmarknaden i Norden fortfarande hyffsat prisvärd ut. Risken är definitivt på uppsidan, alltså att priserna stiger ännu mer. Och med tanke på en möjlig eskalering av energikrisen i Europa är det inte helt fel att välja en större säkerhet i sitt energiinköp.
Politiska utspel
Den senaste tidens rekordhöga energipriser får politiska ledare att reagera. Flera mer eller mindre genomtänkta utspel skapar en förhöjd politisk risk i branschen. Kraftiga åtgärder väntas i höst. Kanske kan länken mellan det höga priset på naturgas och elpriset brytas genom att gaskraften får en ny prismodell, men risken med alla prisminskande interventioner är att de riskerar att öka energikonsumtionen. Andra förslag bryter mot olika typer av lagstiftning eller faller på eget grepp. Det är därför mycket svårt att veta i vilken form och när olika implementeras, men det är sunt att bevaka den politiska utvecklingen.