Herobild för Dalakrafts elmarknadsuppdatering

Marknadsläget mars 2023

Mildvädret följde med in i februari, vilket fortsatt minskar efterfrågan på energi för uppvärmning. Det är goda nyheter för Europas energisystem, som inte hunnit ersätta de ryska energivolymerna ännu. Försörjningssituationen framåt är därför oviss och trots det milda vädret ligger energi- och elpriserna fortsatt på förhöjda nivåer.

Februari månad totalt låg 2,3 grader över säsongssnittet. Avsaknaden av kallt väder gör att mindre el, gas och kol har behövts för uppvärmning. I Europa märks det i att gaslagren fortfarande är mer än halvfulla, jämfört med det historiska snittet 40 procents fyllnadsgrad vid den här tiden på året. I Norden har vattenkraftverken kunnat spara i magasinen och den hydrologiska balansen ligger strax under säsongssnittet.

För kommande år är dock situationen fortsatt ansträngd. Den minskade importen av gas från Ryssland har gjort att leveranssäkerheten på gas minskat kraftigt. Ungefär 40 procent av Europas hushåll är kopplade till gasnätet. För oss i Sverige är det dock främst genom elpriset som det märks, eftersom gaskraftverk är en viktig del av elproduktionen i Europa.

I Norden var kärnkraftstillgängligheten 76 procent. I Sverige förlängdes återstarten av Ringhals 4 (1 000 MW) till i slutet av mars. I Finland väntas nu den nya reaktorn Olkiluoto 3 (1 600 MW) i kommersiell drift 17 april. I Frankrike har kärnkraften återhämtat sig till 69 procents tillgänglighet, vilket innebär 18 370 MW mer kärnkraftsproduktion än botten i augusti.

Europas gasmarknad

Förlusten av Europas största gasleverantör Ryssland är själva kärnan i den pågående energikrisen och eftersom relationen inte förbättrats så består osäkerheten i energitillgången, det varnas redan för nya energipristoppar nästa vinter. Prisfallet under hösten och vintern beror till stor del på det milda vädret – i vinter har bara 4 av 21 veckor varit kallare än säsongssnittet. Vädret har varit milt också i Europa och gaslagren är därför fortfarande fyllda till 62 procent, långt över fyllnadsnivån på 29 procent vid den här tiden 2022. Det märks också på gaspriset som fallit rejält till 48 euro/MWh sedan pristoppen på över 330 euro/MWh i augusti 2022..

Elprisstöd till företag

Svenska Kraftnät har utformat ett förslag på elprisstöd till företag inom SE3 och SE4 under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Enligt det förslag som nu ligger ska stödet kunna sökas från 30 maj 2023 och uppgår till 50 öre/kWh respektive 79 öre/kWh i SE3 och SE4. Ett takbelopp om 20 miljoner kronor kan fås i stöd, detta för att följa EU:s statsstödsregler.

Termins- och spotpriser

Terminspriserna på el i Europa har fallit mer än 80 procent sedan pristoppen i augusti 2022. Det beror på milt väder, konsumtionsminskningar och kompletterande energiimport som ersatt energin från Ryssland. April handlas för 131 öre/kWh i Tyskland och 142 öre/kWh i Frankrike. Men Europas framtida energiförsörjning är fortfarande oviss, helåret 2024 handlas för 165 öre/kWh i Tyskland och 188 öre/kWh i Frankrike.

När det gäller spotpriset så snittade februari i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall på 52 öre/kWh, SE3 Stockholm på 82 öre/kWh och SE4 Malmö på 102 öre/kWh. Till det tillkommer överföringsavgift, energiskatt, moms och profilkostnader.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el