Marknadsläget för producenter maj

Europas energikris har mildrats, men är inte över. Prisfallet på energi i Europa verkar ha stannat upp på en nivå som ligger en bra bit över historiska snitt, i både Europa och i Norden. Den minskade tillgången på energi kan få priserna att återigen rusa på gas och el, ifall omständigheterna blir annorlunda. Även andra bränslen som kol och biomassa handlas till förhöjda priser.

Det är alltså bra att ta tillfället i akt och fortsätta arbetet den egna energisituationen. Det kan både minska kostnaderna generellt och lindra effekterna av de prischocker som ibland inträffar. Eftersom osäkerheten i både pris och volym på el och bränslen är fortsatt hög är det en bra kraftproducentstrategi att säkra en mindre del av den prognosticerade produktionen, ifall priserna skulle rusa eller omständigheterna kraftigt förändras. Det är också smart att se över hur väl volym- och prisriskerna som ställts ut till kunder nedströms matchar motsvarande volym- och prisrisker uppströms. Ofta kan det vara genomtänkt att ha en ryggen-mot-ryggen-strategi, där villkoren i avtalen nedströms (med kunder) reflekterar villkoren i avtalen uppströms (med leverantörer). På så sätt stannar inte volym- eller prisrisker i verksamheten.

Skulle bränsletillgången i Europa försämras ytterligare kan det leda till kraftig efterfrågeökning av andra bränslen. Att se över potentiella substitut eller utöka lagringsförmågan kan öka beredskapen.

Partnerskapet viktigt

Partnerskap och en god dialog kring riskhantering blir viktigare i tider av kris än annars. Underleverantörer och kunder vill känna att de sitter i rätt båt när det stormar och en kontinuerlig kontakt skapar förtroende. Utbytet av information ger samtidigt en känsla för hur situationen utvecklas. Det finns också utrymme för nya produkter och affärsupplägg.

Den politiska risken har ökat kraftigt. Utformningen av olika stöd, marknadsinterventioner och andra politiska ingrepp skapar osäkerhet i förutsättningarna för både riskhantering och marknadsanalys. Det är därför viktigt att följa med i de politiska beslutsprocesserna. I bästa fall går det även att påverka dem till exempel genom branschföreningar, nätverk eller andra kanaler.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el