Marknadsläget juni 2023

Spotpriserna på el och bränslen fortsatte ner i maj. Den milda vintern, sommarens intåg och extra leveranser av flytande fossilgas har mildrat energikrisen. Men krisen är inte över och i Europa pågår det en febril politisk och ekonomisk aktivitet med fokus på leveranssäkerhet.

I den pågående energikrisen har Sverige haft nytta av vår stora andel fossilfri elproduktion och vår väl utbyggda fjärrvärme. Kraft- och värmeverken eldar för det mesta med biomassa och avfall, bränslen som inte berörs av stoppade gasleveranser från Ryssland. Biomassan upphandlas årsvis och läggs i stora lager, vilket har garanterat energiförsörjningen och prisbilden i vintern. Men inte heller biomassan har undkommit energikrisen; främst har importen av biomassa från de stora skogsleverantörerna Ryssland och Belarus ställts in. Därtill har aktiviteten i byggsektorn minskat, vilket påverkar tillgången på sågspån och restprodukter från sågverk och inhemsk skogsindustri. Utbudet av biomassa har således minskat, vilket gör det svårt i årets upphandlingar att få tag på tillräckliga volymer till ett bra pris. Därför stiger nu också kostnaden för fjärrvärme.

På europeisk nivå har leveranssäkerheten prioriterats upp rejält efter det att Ryssland vridit av energileveranserna till Europa. Flera reformpaket har beslutats som ska minska beroendet av importerad fossilgas och öka den inhemska energiproduktionen. Men det tar tid att bygga bort beroendet och världsmarknadspriset på fossilgas kommer att under många år framöver vara prissättande på europeisk kraftproduktion.

Fortsatt ansträngt

För Sveriges del är det den plötsliga vårfloden som har dominerat elmarknaden i maj. Den häftiga snösmältningen har tidvis resulterat i låga elpriser och då särskilt i de norra delarna av landet, där de flesta vattenkraftverk finns. Men nu när vårfloden avtar får vattenkraftsproducenterna åter priskontroll över volymerna, vilket gör att spotpriset på el kan stiga igen.

Trots att energikrisen hittills i år har varit mindre problematisk än under samma period 2022 så är Europas energiförsörjning fortfarande ansträngd. Särskilt när det gäller fossilgas, då Ryssland innan konflikten stod för 40 procent av EU:s totala fossilgasimport. Förlusten av dessa volymer tvingar europeiska köpare ut på världsmarknaden för flytande fossilgas, vilket länkar samman både bränsle- och elpriserna närmare världsmarknaden. Förflyttningen sker i konkurrens med gasefterfrågan i bland annat Asien. Det är samtidigt en förflyttning bort från gasleveranser i långa kontrakt till inköp av mer kortsiktig natur.

Vädret

I maj var vädret högtrycksbetonat och torrt i stora delar av landet. Medeltemperaturen låg på mellan en och två grader över säsongssnittet i nästan hela landet och i Västerås uppmättes högsommarvärme redan i mitten på maj. Men månaden var också torr. Med undantag för fjällkedjan fick landet mindre nederbörd än brukligt, vilket gör maj till den andra nederbördsfattiga månaden i följd.

Den nordiska vattenkraftsproduktionen ökade i maj jämfört med månaden innan. Den hydrologiska balansen, måttet på energiinnehåll i grundvatten, magasin och snö, försämrades från balans till ett underskott om 3 TWh.

Vårfloden kom något senare än brukligt men var desto kraftigare. De plötsliga tillrinningarna försvårade magasinsplaneringen för vattenkraftsproducenterna, vilka tvingades att producera även när elpriserna var nära noll eller negativa. Vårfloden toppade i slutet av maj då uppskattningsvis 12 TWh per vecka rann till i de nordiska vattenkraftverksmagasinen. Sedan dess har tillrinningarna mattats av och låg i början av juni på runt 8 TWh per vecka.

Spotpriset och elprisområden

Elprisområdesskillnaderna i Sverige ökade när vårfloden pressade priserna i norr. Eftersom vårfloden växte successivt under maj så ökade också skillnaderna. Från ett någorlunda samstämmigt pris i hela landet föll priserna i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall mot slutet av månaden. Samtidigt tappade spotpriserna i det sydligaste elprisområdet SE4 Malmö inte lika mycket och på grund av närheten till kontinenten var spotpriserna där ofta desamma som i Tyskland. SE3 Stockholm pendlade mellan att ibland ha samma elpriser som i norra Sverige till att under andra timmar koppla med elpriserna söderut.

Månadens högsta dagsspotpris uppmättes i SE4 Malmö 15 maj på 131 öre/kWh. Det lägsta var 29 maj i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall, då spotpriset snittade minus 3 öre/kWh.

Terminspriserna

De europeiska terminspriserna på el har mer än halverats sedan pristoppen i augusti 2022. Huvudorsakerna är milt väder, lägre konsumtion och kompletterande energiimport från andra länder än Ryssland.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el