Marknadsläget för producenter juli 2023

I takt med att vårfloden avtog återfick vattenkraftsproducenterna kontroll över magasinnivåerna och elpriset i norra Sverige steg. Elpriset i Europa är lägre än i fjol, men fortfarande på högre nivåer än innan energikrisen började. Energiförsörjningen är fortfarande ansträngd och nya pristoppar i höst och vinter går inte att utesluta, särskilt ifall vädret blir kallt.

I Europa har leveranssäkerheten prioriterats upp rejält sedan Ryssland minskade energileveranserna våren 2021.

En ljusning för Europas energiförsörjning är den snabba utbyggnaden av solkraft. Det pressar elpriserna kraftigt mitt på dagen för att stiga igen på kvällen när solen går ned och konsumtionen toppar.

I Sverige mildrades energikrisen förra vintern av den väl utbyggda kraftvärmen, men inför nästa vinter kan priserna stiga också på fjärrvärme. Det beror på främst tre orsaker: att importen av biomassa från Ryssland och Belarus har ställts in, att aktiviteten i byggsektorn har minskat kraftigt vilket i sin tur minskar tillgången på sågspån och restprodukter, och att biomassa har exporterats till Europa för att ersätta kol och fossilgas

Under juni avtog vårfloden i Norden. När tillrinningarna till vattenkraftsmagasinen krympte återfick producenterna priskontrollen och elpriset på spotmarknaden återhämtade sig.

Spotpriset och elprisområden

I juni har skillnaderna mellan elprisområdena i norra och mellersta Sverige minskat rejält. Eftersom vattenkraftsproducenterna har bättre kontroll i sina magasin har elpriset i SE1 Luleå, SE2 Sundsvall åter stigit mot omgivande elprisområden. Det är bara enskilda timmar som elpriset inte varit detsamma i norr som i SE3 Stockholm. SE4 Malmö däremot sticker ut med ett högre pris, vilket förklaras med närheten till kontinenten.

Terminspriserna

Priserna på el i Europa har minskat kraftigt hittills under 2023 jämfört med samma period 2022. Dock är Europas framtida energiförsörjning fortsatt oviss. Elpriserna i Norden är fortsatt lägre än elpriserna på kontinenten.

Producentstrategier

Europas energikris har mildrats men är inte över. Prisfallet på energi i Europa har bromsat in på en nivå högt över historiska snitt och har stigit något. Det påverkar också priserna i Norden. Den grunda tillgången på energi kan få snabbt genomslag i priserna på både gas och el ifall omständigheterna försämras. Även andra bränslen som kol och biomassa handlas till förhöjda priser.

Kontrollen över den egna energisituationen är viktig. Målet är att minska kostnaderna generellt, men också öka motståndskraften mot de prischocker som kan inträffa. Eftersom osäkerheten i både pris och volym på energi är hög, kan det vara en sund strategi som producent att säkra en mindre del av den prognosticerade kraftproduktionen ifall att priserna skulle rusa. Då är det bra att inte sitta fast i tidigare åtaganden.

Det är också smart att se över hur väl volym- och prisriskerna som ställts ut till kunder nedströms matchar motsvarande volym- och prisrisker uppströms. Ofta kan det vara genomtänkt att ha en ryggen-mot-ryggen-strategi, där villkoren i avtalen nedströms (med kunder) reflekterar villkoren i avtalen uppströms (med leverantörer) för både värme, bränslen och el. På så sätt stannar inte volym- eller prisrisker i verksamheten. Det är också viktigt att värdera bränslelager till återanskaffningspris snarare än inköpspris för att få en rättvisande kostnadsbild.

Skulle bränsletillgången i Europa försämras ytterligare kan det leda till kraftig efterfrågeökning av andra bränslen. Att se över potentiella substitut eller utöka lagringsförmågan kan öka beredskapen.

Partnerskap och en god dialog kring riskhantering blir viktigare i tider av kris än annars. Underleverantörer och kunder vill känna att de sitter i rätt båt när det stormar och en kontinuerlig kontakt skapar dessutom förtroende. Utbytet av information ger samtidigt en känsla för hur situationen utvecklas. Det finns också utrymme för nya produkter, partnerskap och affärsupplägg om resurser avsätts till det.

Se till att hänga med

Den politiska risken har ökat kraftigt. Utformningen av olika stöd, marknadsinterventioner och andra politiska ingrepp skapar osäkerheter i förutsättningarna för både riskhantering, investeringar och marknaden som helhet. Det är viktigt att följa med i de politiska beslutsprocesserna och i bästa fall även att påverka politikerna genom branschföreningar, nätverk och andra kanaler.

Utbudet av olika tekniska, smarta och digitala lösningar har ökat. Rätt använt har kan de minska riskerna i både tillgångs- och konsumtionsportföljer. Med fler olika fysiska eller finansiella verktyg till förfogande går det att själv påverka sin marknadsexponering. Till exempel kan flera handlingsmöjligheter skapas genom att komplettera tillgångsportföljen bilateralt med nya konsumtionsprofiler, tillgångsslag eller ett utökat produktutbud. Den typen av bilaterala affärer blir särskilt viktiga eftersom omsättningen av nordiska elterminer på Nasdaq (EEX) fortsätter att minska kraftigt och endast 85 TWh nordisk kraft omsattes under första kvartalet 2023. Till exempel satsar många vindkraftsoperatörer på vätgas, partnerskap eller annan vertikal integration.

 

Mer om det allmänna läget på elmarknaden hittar du här!

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el