Marknadsläget juli 2023

I takt med att vårfloden avtog återfick vattenkraftsproducenterna kontroll över magasinnivåerna och elpriset i norra Sverige steg. Elpriset i Europa är lägre än i fjol, men fortfarande på högre nivåer än innan energikrisen började. Energiförsörjningen är fortfarande ansträngd och nya pristoppar i höst och vinter går inte att utesluta, särskilt ifall vädret blir kallt.

I Europa har leveranssäkerheten prioriterats upp rejält sedan Ryssland minskade energileveranserna våren 2021. EU har beslutat att minska beroendet av importerad fossilgas och öka den inhemska energiproduktionen, men det tar tid. Fossilgas kommer fortfarande i många års tid vara prissättande för europeisk kraftproduktion.

En ljusning för Europas energiförsörjning är den snabba utbyggnaden av solkraft. I Spanien ökade solkraftsproduktionen med 23 procent i kvartal 2 i år jämfört med samma kvartal förra året. Tyskland är det land i Europa med mest solceller och där når produktionstopparna över 45 GW när solen skiner. Det pressar elpriserna kraftigt mitt på dagen för att stiga igen på kvällen när solen går ned och konsumtionen toppar.

I Sverige mildrades energikrisen förra vintern av den väl utbyggda kraftvärmen, som ger både ger el och fjärrvärme. Bränslet är mestadels biomassa som upphandlas årsvis och förvaras i stora lager inför vintern. Men inför nästa vinter kan priserna stiga också på fjärrvärme. Det beror på främst tre orsaker: att importen av biomassa från Ryssland och Belarus har ställts in, att aktiviteten i byggsektorn har minskat kraftigt vilket i sin tur minskar tillgången på sågspån och restprodukter, och att biomassa har exporterats till Europa för att ersätta kol och fossilgas. För svenska köpare har det därför i år blivit svårt att köpa tillräckliga volymer till samma priser som förut.

Under juni avtog vårfloden i Norden. När tillrinningarna till vattenkraftsmagasinen krympte återfick producenterna priskontrollen och elpriset på spotmarknaden återhämtade sig. I Sveriges sydligaste elprisområde SE4 Malmö var elpriserna närmare de kontinentala priserna, vilket beror på de många elnätsförbindelserna dit. Priserna på spotmarknaden Nord Pool är elpriset innan energiskatt, moms och profilkostnader.

Europas gasmarknad

Under sommarhalvåret märks inte förlusten av leveranserna från Ryssland nämnvärt eftersom uppvärmningsbehovet är lågt. Det har också varit enkelt att få tag på extra laster med flytande fossilgas på världsmarknaden, bland annat tack vare Kinas utdragna ekonomiska problem som gjort att landet avstått laster till Europa. Det tursamma läget gör att Europas gaslager är 78 procent fulla i början av juli vilket är betydligt över säsongsnittet 60 procent.

De välfyllda gaslagren, den milda vintern och en god tillgång på fartygslaster med flytande fossilgas har pressat gaspriserna.

Vädret

Juni bjöd på varmt och torrt väder i stora delar av landet. Medeltemperaturen låg på mellan en och fyra grader över säsongssnittet. I norra delarna av Götaland och västra Svealand innebar det att juni var bland de tre varmaste junimånaderna som uppmätts. Med undantag för delar av Lapplandsfjällen var vädret torrare än säsongssnittet, vilket för stora delar av landet gjorde juni till den tredje nederbördsfattiga månaden i rad.

Det högtrycksbetonade vädret medförde att det blåste något mindre än säsongssnittet i södra delen av landet men runt säsongsnittet i norra Sverige. Vindkraftsproduktionen över landet som helhet något lägre än vad som kan förväntas om hänsyn tas till installerad vindkraftskapacitet.

I kontrast till i maj när den kraftiga vårfloden forcerade vattenkraften och därmed elpriserna har kontrollen över vattenvärdena nu åter landat i producenternas händer. Måttet på energimängden i snö, grundvatten och magasin kallas den nordiska hydrologiska balansen och ligger runt sex TWh under säsongssnittet.

Spotpriset och elprisområden

I juni har skillnaderna mellan elprisområdena i norra och mellersta Sverige minskat rejält. Eftersom vattenkraftsproducenterna har bättre kontroll i sina magasin har elpriset i SE1 Luleå, SE2 Sundsvall åter stigit mot omgivande elprisområden. Det är bara enskilda timmar som elpriset inte varit detsamma i norr som i SE3 Stockholm. SE4 Malmö däremot sticker ut med ett högre pris, vilket förklaras med närheten till kontinenten.

Månadens högsta dagsspotpris uppmättes 16 juni i SE4 Malmö på 150 öre/kWh. Det lägsta dagspriset var 4 juni när både SE1 Luleå och SE2 Sundsvall snittade på 5 öre/kWh.

Hela månaden snittade spotpriserna i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall 52 öre/kWh, i SE3 Stockholm 53 öre/kWh och i SE4 Malmö 104 öre/kWh. För elkonsumenter tillkommer överföringsavgift, energiskatt, moms och profilkostnader.

Terminspriserna

Priserna på el i Europa har minskat kraftigt hittills under 2023 jämfört med samma period 2022. Dock är Europas framtida energiförsörjning fortsatt oviss och terminspriserna för leverans helår 2024 handlas på högre nivåer med Tyskland på 170 öre/kWh och Frankrike på 204 öre/kWh.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el