Marknadsläget augusti
Elpriserna har fortsatt att sjunka på både spot- och terminsmarknaderna. Starka vindar har resulterat i mycket vindkraftsproduktion och rikligt med nederbörd har fyllt på vattenkraftverkens magasin. Det har i kombination med låg konsumtion avsevärt minskat elprisområdesskillnaderna inom Sverige. I Europa är den generella prisnivån förhöjd jämfört med före energikrisen och det går inte att utesluta nya pristoppar i höst och vinter, inte minst om det blir kallt.
I Europa har leveranssäkerheten prioriterats upp rejält sedan Rysslands energileveranser började strypas våren 2021. EU har beslutat att minska beroendet av importerad fossilgas och öka den inhemska energiproduktionen, men det tar tid. Fossilgas kommer i många år framöver vara prissättande för europeisk kraftproduktion. Europas gaslager är dock nu fyllda till 86 procent, vilket är betydligt över säsongsnittet om 69 procent.
Efter två milda vintrar och en betydande ökning av importerad flytande fossilgas är nu den genomsnittliga fyllnadsnivån i gaslagren mycket hög. Det skapar en prispress på energi som kommer att fortsätta in i höst.
I vintras mildrades energikrisen i Sverige av den väl utbyggda kraftvärmen, som ger både ger el och fjärrvärme. Bränslet är mestadels biomassa som upphandlas årsvis och förvaras i stora lager. Men inför nästa vinter kan priserna stiga också på fjärrvärme, främst beroende på tre orsaker: Att importen till Europa av biomassa från Ryssland och Belarus har ställts in, att aktiviteten i byggsektorn har minskat kraftigt vilket minskar tillgången på sågspån och restprodukter, samt att biomassa har exporterats till Europa för att underlätta energikrisen där.
Tillfällen med låg konsumtion och mycket vind, som till exempel en blåsig söndag, resulterar i ökande utsträckning i kraftiga elprisfall. I juli sattes ett nytt lågprisrekord på –96 öre/kWh i hela Sverige.
Vädret
Juli blev en ostadig sommarmånad. Lågtryck dominerade väderbilden och i stort sett hela Sverige hade både blötare och svalare väderlek än säsongssnittet.
Det lågtrycksdominerade vädret resulterade i mycket blåst och kraftiga vindbyar. Det gynnade vindkraftsproduktionen som låg något över vad som kunde förväntas givet den mängden vindkraft vi har.
De goda förutsättningarna för förnybar produktion i sommar har också märkts i vattenkraften. Den hydrologiska balansen som är ett mått på energimängden i snö, grundvatten och magasin ligger nu i nivå med säsongssnittet, vilket är en rejäl förbättring från förra månadens underskott på 6 TWh. Den största delen av förbättringen beror på att vattenkraftverkens magasin i mellersta och östra Norge samt norra Sverige har fyllts på rejält av allt regn.
Spotpriset och elprisområden
I och med det gynnsamma produktionsläget i Norden har skillnaderna mellan elprisområdena i norra och mellersta Sverige minskat rejält. Elpriset har i juli i stort sett varit detsamma i norra Sverige som i SE3 Stockholm. Även elpriserna i SE4 Malmö har sjunkit till nästan samma nivå, med bara timvisa priskopplingar till högre priser i andra elprisområden.
Terminspriserna
Prisfallet på terminsmarknaden för el i Europa har fortsatt under sommaren. Terminspriserna för leverans i september ligger i Tyskland på motsvarande 100 öre/kWh och i Frankrike på 195 öre/kWh. Dock är Europas framtida energiförsörjning oviss och terminspriserna för leverans helår 2024 handlas på höga nivåer i Tyskland på 160 öre/kWh och i Frankrike på 189 öre/kWh.
Elpriserna i Norden på termin är lägre än på kontinenten. Terminspriserna för SE1 Luleå och SE2 Sundsvall handlas för september båda på motsvarande 37 öre/kWh och för helår 2024 på 42 öre/kWh. I SE3 Stockholm och SE4 Malmö handlas september på 37 respektive 65 öre/kWh och helår 2024 på 41 respektive 91 öre/kWh.
Är du producent? Läs om marknadsläget för producenter här!