Herobild för Dalakrafts elmarknadsuppdatering

Marknadsläget mars

Februari inleddes med kraftiga vindar och mildväder i hela Sverige. Vindkraften satte produktionsrekord samtidigt som värmelasten föll, vilket pressade priserna på spotmarknaden. Mildvädret fortsatte sedan och från mitten av månaden noterades meteorologisk vår i stora delar av Götaland. I Europa har värmelasten varit låg, med sjunkande bränsle- och elpriser som följd.

Bränslepriserna har mjuknat rejält sedan toppen under hösten 2022 då leveranssäkerheten i det europeiska energisystemet var som mest akut efter bortfallet av de ryska energileveranserna. Till kostnadsbilden för gas- och kolkraft ska priset på utsläpp adderas. Allt som allt uppgår marginalkostnaden för gaskraft till 76 öre/kWh och kolkraft till 91 öre/kWh. Gas- och kolkraftverk bestämmer i hög grad elpriset i Europa och i förlängningen också elpriserna i Norden och Sverige. Att kronan har stärkts sedan i höstas bidrar till lägre elpriser i Sverige.

Vädret

I inledningen av månaden drog stormen Ingunn in över landet vilket ledde till riklig vindkraftsproduktion. När stormen passerat inträffade en period av kallare och mindre blåsigt väder. I lappländska Gielas uppmättes en temperatur på -40°C den 11 februari. Under senare hälften av månaden började mildare luft leta sig in över södra Sverige och i Lund uppmättes 11 grader den 16 februari.

Södra Sverige fick uppleva en månad med mer nederbörd än en genomsnittlig februari, men i fjälltrakten med de viktiga tillrinningsområdena till vattenkraftverken var nederbörden sparsam. Den hydrologiska balansen ligger på -2 TWh under säsongsgenomsnittliga nivåer. Vattenkraftsproducenterna har god kontroll över magasinsnivåerna och kan därför hålla priserna uppe.

Spotpriset och elprisområden

Månadssnittet för alla svenska elprisområden föll under februari. Stormen Ingunn medförde en vindkraftsproduktion som toppade över 13 GW i inledningen av månaden, med pressade elpriser som följd.

Månadens högsta dagsspotpris var 99 öre/kWh i SE3 Stockholm och SE4 Malmö torsdagen den 8 februari. Det lägsta dagspriset var 1 öre/kWh i hela Sverige lördagen 3 februari, en följd av den rikliga vindkraftsproduktionen.

Terminsmarknaderna

Terminspriserna i Europa har tappat i mildvädret på kontinenten. Terminskontraktet med leverans i april i Tyskland handlas för motsvarande 62 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 83 öre/kWh.

Terminspriserna i Norden har stigit något, men är fortfarande lägre än ute i Europa.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el