Marknadsläget april

De europeiska gaslagren är rekordfulla för säsongen och de nordiska vattenmagasinen är nära normalnivå. Det ihållande mildvädret och den minskade takten i Europas industri har minskat el- och gasanvändningen med lägre bränslepriser som följd.  

Södra Sverige har sedan februari varit mildare än säsongsnormalt med minskat uppvärmningsbehov och lägre elanvändning som följd. Samtidigt har en låg till säsongssnittlig nederbördsmängd i fjälltrakterna gjort att vattenkraftsproducenterna kunnat få avsättning för magasinerade volymer och öka priserna i sina bud till spot- och terminsmarknaderna. Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige har därför minskat sedan början av året. Prisskillnaden mot Europa har också minskat, den minskade skillnaden grundar sig i att överföringskapaciteten mellan Norden och Europa oftast räckt till för att jämna ut priserna.

Vädret

Mars var något mildare än säsongssnittet i hela landet. Mildluft från sydöst pressade upp temperaturerna, men perioder av högtryck gav klara och kalla nätter och verkade mot temperaturuppgången. I sydvästra Sverige låg temperaturen upp till 3 grader över säsongssnittet, landet som helhet snittade 1,8 grader över säsongssnittet. Vindmässigt blåste det under säsongssnittet i hela landet.

Nederbörden i fjälltrakten med de viktiga tillrinningsområdena till vattenkraftverken var omkring säsongssnittet. Den hydrologiska balansen, ett mått på vattenkraftens energiinnehåll i grundvatten, magasin och snö, ligger på -3,5 TWh under säsongsgenomsnittliga nivåer. Vattenkraftsproducenterna har god kontroll över magasinsnivåerna och kan därför hålla priserna uppe.

Spotpriset och elprisområden

Elpriserna på spotmarknaden steg för alla svenska elprisområden i mars. Månadens högsta dagsspotpris var 97 öre/kWh i SE4 Malmö onsdagen den 20 mars. Månadens lägsta dagspris var 24 öre/kWh i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall torsdagen den 14 mars till följd av hög vindkraftsproduktion och temperaturer som låg över säsongssnittet.

För månaden som helhet snittade spotpriserna på 57 öre/kWh i SE1 Luleå och SE2 Sundsvall, 61 öre/kWh i SE3 Stockholm och 64 öre/kWh i SE4 Malmö. För elkonsumenter tillkommer överföringsavgifter, profilkostnader, energiskatt och moms.

Terminsmarknaderna

Terminspriserna i Europa tappar fortsättningsvis till följd av det milda vädret och välfyllda gaslager. I Tyskland handlas terminskontraktet med leverans i maj för motsvarande 59 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 82 öre/kWh. Terminspriserna i Norden är lägre än ute i Europa.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el