Marknadsläget maj

I maj börjar vårfloden i Norden på allvar. De nordiska vattenkraftsmagasinen är nära säsongsmässiga nivåer, samtidigt är mängden snö- och grundvatten något högre än snittet. Snösmältningen kan därför leda till stora inflöden i vattenmagasinen. Om smältvattnet blir svårhanterligt för kraftproducenterna leder det till pressade elpriser.

Den kalla starten på året i Norden har påverkat den hydrologiska balansen. I vattenkraftsmagasinen är nivåerna relativt låga, men det vägs upp av en stor lagrad mängd energi i snö och grundvatten som under kommande månader ska leta sig ned till magasinen. Summerat är läget i kraftproduktionen kommande månader gott, men snabba temperaturförändringar kan leda till kraftiga tillrinningar till magasinen. Vårfloden har i år har stor potential att sätta ordentlig prispress på de nordiska marknaderna och minska priskopplingen med övriga elmarknaden genom ett stort överskott av snö och grundvatten.

Under april har flera kärnkraftsreaktorer stängts ned för underhåll i Norden och tillgängligheten i kärnkraften var 71 procent. Det längsta stoppet är finska Olkiluoto 3 som stått stilla sedan 1 mars. Reaktorn väntas åter i drift 10 maj.

Varmare väder i april satte stopp för uttagssäsongen i de europeiska gaslagren. Nu börjar injektionssäsongen och lagren kommer att fyllas på fram till oktober. Gaslagernivåerna i Europa är rekordfulla med 63 procent kvar i lager jämfört med snittet 39 procent vid den här tiden på året. Det innebär att 280 TWh mindre gas behöver fyllas på i sommar, och att lagren troligtvis har goda nivåer inför nästa vinter. Det skingrar en del farhågor och pressar energipriserna.

Vädret

April bjöd på omväxlande vårväder, men månaden som helhet blev kallare än säsongssnittet i norra och mellersta delarna av landet, med mer genomsnittliga månadsmedeltemperaturer i Götaland. I norra Norrland var avvikelsen mot säsongssnittet för april 2–3 grader kallare. Söndagen den 14 april rörde sig ett lågtrycksområde in med blåsigt väder på många håll samt stormbyar i Götaland och lokalt i sydvästra Svealand. Överlag blåste det i paritet med säsongssnittet i hela landet.

Nederbörden i fjälltrakten med de viktiga tillrinningsområdena till vattenkraftverken var omkring säsongssnittet.

Spotpriset och elprisområden

Snittpriserna på spotmarknaden sjönk något för alla svenska elprisområden i april jämfört med mars. Elprisområdesskillnaderna är betydligt lägre än föregående två år.

Månadens högsta dagsspotpris var 117 öre/kWh i SE4 Malmö onsdagen 17 april. Månadens lägsta dagspris var –6 öre/kWh i SE4 Malmö söndagen 14 april när vindkraftsproduktionen vad god på både kontinenten och i Sverige

Terminsmarknaderna

Terminspriserna i Europa tappar fortsättningsvis till följd av det milda vädret, lågkonjunktur och välfyllda gaslager. I Tyskland handlas terminskontraktet med leverans i juni för motsvarande 67 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 89 öre/kWh.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el