Marknadsläget Juli
Överskottet av kraftproduktion i norra Sverige fortsatte att pressa elpriserna i juni. Prispressen var tydlig i norra Sverige och ner till elprisområdet SE3 Stockholm. Sveriges sydligaste elprisområde SE4 Malmö har låg produktion i förhållande till konsumtion och där var priserna närmare de kontinentaleuropeiska prisnivåerna. I Europa förklaras priset till stor del av kostnaden för gaskraft och kolkraft, men med stora prisvariationer beroende på vind- och solkraft.
Som på de flesta marknader sätts elpriset av den sista efterfrågade och producerade enheten. I Europa är de marginalprissättande kraftslagen oftast gaskraft och kolkraft. I och med den snabbt ökade installerade mängden av sol- och vindkraft ökar dock variationen runt marginalprissättningen. De timmar då den förnybara produktionen är hög blir elpriset ofta lågt, särskilt om konsumtionen också är låg just då.
Eftersom solkraften följer ett förutbestämt mönster med mest produktion mitt på dagen har dygnselpriset under maj och juni fått ett karaktäristiskt utseende. Priset är lägre nattetid när konsumtionen är låg och dippar igen mitt på dagen när solkraften producerar mycket. Under morgon och kväll stiger priserna till följd av att mer kostsamma kraftslag behövs för att möta konsumtionen.
I Sveriges övriga elprisområden har inte mönstret varit lika tydligt. Det beror dels på att kraftöverskottet är så stort att konsumtionen kan täckas av kraftslag med låg marginalkostnad även på morgonen och kvällen och dels på en stor andel flexibel vattenkraftproduktion, som jämnar ut prisskillnaderna. När konsumtionen i Norden ökar under vintermånaderna till följd av en större värmelast påverkas även norra Sverige i högre utsträckning av prisnivåerna utomlands.
Marginalkostnaden sätter elpriset
Bränslepriserna har mjuknat rejält sedan toppen under hösten 2022 när Ryssland stramade åt energileveranserna till Europa. Ovanpå kostnaden för gas- och kolkraft ska priset på utsläpp läggas till. Allt som allt uppgår marginalkostnaden för gaskraft till 101 öre/kWh och kolkraft till 103 öre/kWh. Gas- och kolkraftverk bestämmer i hög grad elpriset i Europa och i förlängningen också elpriserna i Norden och Sverige.
Sedan energikrisen inledes har Europa ersatt de tappade leveranserna av rysk fossilgas med framför allt import av flytande fossilgas. Den 31 december upphör det sista transportavtalet av rysk gas genom Ukraina, vilket kan leda till ett större beroende av importerad flytande naturgas till Europa.
Injektionssäsongen till de europeiska gaslagren började i april och lagren kommer att fyllas på fram till oktober, när uttagssäsongen börjar. Gaslagernivåerna i Europa var under juni fortsatt höga med 77 procent i lager jämfört med snittet 68 procent vid den här tiden på året. De höga nivåerna skingrar en del av farhågorna att Europa ska få gasbrist i vinter. Det pressar priserna på gas, kol, utsläppsrätter och el.
Vädret
Juni inleddes varmt men dominerades sedan av ett lågtrycksbetonat svalt och ostadigt väder fram till midsommar. Därefter rådde högsommarvärmen, innan det svalare vädret kom tillbaka. Medeltemperaturen var i större delen av landet runt säsongssnittet, men 2 till 3 grader över säsongsnittet i norra Sverige. Den högsta temperaturen uppmättes i Uppsala till 32 grader Celsius den 28 juni.
Nederbörden i fjälltrakten med de viktiga tillrinningsområdena till vattenkraftverken var under juni varierande. Totalt sett nådde nederbördsmängden upp till säsongssnitt i de nordvästra delarna av Norrland men något lägre i de nordöstra delarna av Norrland.
Den hydrologiska balansen, ett mått på vattenkraftens energiinnehåll i grundvatten, magasin och snö har under juni återhämtat sig från -8,9 TWh till -4,7 TWh jämfört med maj. Snösmältningen har börjat avta och vårfloden sjunker tillbaka. Det minskar vattenkraftens press på elpriset i norra Sverige och priserna kan därför återhämta sig.
Spotpriset och elprisområden
Snittpriserna på spotmarknaden har i juni gått upp något jämfört med maj i alla elprisområden.
Månadens högsta dagsspotpris var 105 öre/kWh i SE4 Malmö måndagen 17 juni. Månadens lägsta dagspris var -0,89 öre/kWh söndagen 9 juni i alla elprisområden. Negativa priser kunde under söndagen 9 juni ses mellan 8 och klockan 18 i alla elprisområden. Högre produktion från vind än normalt, god tillgång på vattenkraft kombinerat med låg helgkonsumtion bidrog till detta.
Terminsmarknaderna
I Tyskland handlas terminskontrakt med leverans i augusti för motsvarande 87 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 104 öre/kWh.
Terminspriserna i Norden är fortsatt lägre än i Europa.