Marknadsläget augusti
Industrisemester och stort kraftöverskott pressade spotpriserna i juli. För tredje månaden i rad låg månadssnittpriset i elprisområdena SE1 Luleå, SE2 Sundsvall och SE3 Stockholm under 30 öre/kWh. I SE4 Malmö snittade priset 43 öre/kWh. I övriga Europa är elpriset oftast högre och förklaras till stor del av kostnaden för gas- och kolkraftproduktion. I höst när värmelasten börjar stiga igen bör spotpriserna öka även i Sverige.
Som på de flesta marknader sätts elpriset av den sista efterfrågade och producerade enheten. Av Sveriges elproduktion är det framförallt vattenkraften som har möjlighet att ändra produktionen beroende på elpriset. Om priset är tillräckligt högt väljer kraftproducenten att använda vattenvolymer ur magasinen. Sedan maj i år har kraftöverskottet i norra Sverige varit så stort att priset endast i enskilda timmar har nått över 50 öre/kWh. I Sveriges sydligaste elprisområde SE4 Malmö har priset vissa timmar varit över 100 öre/kWh vilket beror på högre priser i kontinentala Europa.
Ute i Europa är de marginalprissättande kraftslagen oftast gaskraft och kolkraft. Båda dessa kraftslag prissätts efter kostnaderna för bränsle och utsläppsrätter och elpriset är därför oftast högre än i Norden. När konsumtionen i Norden under vintermånaderna stiger på grund av högre uppvärmningsbehov stiger elpriserna i Sverige och påverkas i högre utsträckning av prisnivåerna utomlands.
Marginalkostnaden sätter elpriset
Priset på gas och kol har tappat rejält sedan toppen på energikrisen 2022 och bottnade ut i mars. Sedan dess har bränslepriserna återhämtat sig något. När kostnaden för utsläppsrätter läggs till uppgår marginalkostnaden för gaskraft till 105 öre/kWh och kolkraft till 110 öre/kWh. Det är också runt de nivåerna som elpriset i Tyskland ligger, vilket ger en indikation på vad elpriset hade varit i Norden om kraftöverskottet här inte varit så omfattande.
Sedan energikrisen inleddes har Europa ersatt de tappade leveranserna av rysk fossilgas med framför allt import av flytande fossilgas. Den 31 december upphör det sista transportavtalet av rysk gas genom Ukraina vilket kan leda till ett större beroende av importerad flytande naturgas till Europa. Men inför den här vintern dämpas gaspriserna av att de europeiska gaslagren välfyllda på 85 procent fyllnadsnivå. Det är 18 procent mer än brukligt vid den här tiden på året. Ändå är det långt kvar till oktober, då uttagssäsongen börjar. Överskottet minskar farhågorna att det inte ska finnas tillräckligt med gas i vinter.
Vädret
I stora delar av Sverige var juli regnigare och mer solfattigt än säsongssnittligt. Men trots att solen ofta lyste med sin frånvaro uppmättes den tredje högsta solkraftsproduktionen i Sverige någonsin, enbart slaget av maj och juni i år. Att solkraftsproduktionen är så hög beror på att solcellspanelerna blir fler. Hela 72 000 anläggningar installerades från maj 2023 till maj 2024.
I norra Sverige var temperaturen i juli något över säsongssnittet, medan det i södra Sverige var något under säsongssnittet.
Den hydrologiska balansen, ett mått på vattenkraftens energiinnehåll i grundvatten, magasin och snö har förbättrats i juli. Balansen är nu -2,9 TWh, en förbättring från -4,7 TWh i juni. Snösmältningen är över och vårfloden sjunker tillbaka. Mindre inflöde ger en bättre priskontroll i vattenkraftverken och det kan stabilisera elpriserna i norra Sverige.
Spotpriset och elprisområden
Snittpriserna på spotmarknaden har i juli minskat något i alla elprisområden jämfört med juni.
Månadens högsta dagsspotpris var 104 öre/kWh i SE4 Malmö torsdagen 11 juli. Månadens lägsta dagspris var -5 öre/kWh söndagen 7 juli i SE1 Luleå, SE2 Sundsvall och SE3 Stockholm. Det låga spotpriset berodde på hög produktion från vind kombinerat med låg helgkonsumtion. För elkonsumenter tillkommer överföringsavgifter, profilkostnader, energiskatt och moms.
Terminsmarknaderna
I Tyskland handlas terminskontrakt med leverans i september för motsvarande 97 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 109 öre/kWh.
Terminspriserna i Norden är fortsatt lägre än i Europa.