Marknadsläget oktober
I september pressades elpriserna av Sveriges stora kraftöverskott. Elproduktionen överstiger både konsumtionen och kapaciteten att exportera el till omgivande länder. De låga elpriserna gynnar konsumenter i närtid, men producenter pressas av de låga marginalerna. Europas omställning bort från fossila bränslen i kraftproduktionen fortsätter och den 30 september stängdes Storbritanniens sista kolkraftverk.
Sveriges kraftöverskott pressar elpriserna i hela landet. Produktionen av el är större än konsumtionen och mer än vad exportkablarna klarar av att föra ut ur landet. För konsumenter välkomnas de låga elpriserna, men för producenter är situationen ansträngd. En utdragen period med låga priser kan leda till att produktion tvingas stänga, vilket leder till högre elpriser och kan på sikt försvåra elektrifieringen av industrin. När temperaturen kommande månader sjunker och mer el behövs till uppvärmning kan kraftöverskottet minska och tidvis ge höga elpriser.
I Europa har elkonsumtionen fallit i lågkonjunkturen. Enligt International Energy Agency (IEA) var elkonsumtionen på el cirka 6 procent lägre 2023 än 2021. Den avvaktande konsumtionen tillsammans med den fortsatta utbyggnaden av vindkraft och solkraft pressar ner elpriserna på kontinenten till under kostnaden för att producera el med både gas- och kolkraft. Samtidigt pågår energiomställningen för fullt, och i Storbritannien stängdes det sista kolkraftverket i slutet av september 2024. Landet som 1882 introducerade kolkraften har nu övergett den för kraftslag med lägre koldioxidutsläpp.
Marginalkostnaden bestämmer Europas elpris
Den sista producerade megawattimmen som sätter elpriset. I Europa produceras den oftast i ett gas- eller kolkraftverk. Priset på utsläppsrätter, gas och kol blir därför avgörande för prissättningen av el. Under september sjönk både gas- och kolpriserna något jämfört med augusti. Marginalkostnaden för gaskraft låg i september på 108 öre/kWh och för kolkraft på 101 öre/kWh. Elpriset i Tyskland låg strax under dessa nivåer, på 88 öre/kWh under september. Detta ger en indikation på hur högt elpriset i Norden hade kunnat stiga om kraftöverskottet inte varit så stort.
Priserna på kol- och gas är lägre nu än just efter att Ryssland kraftigt minskade leveranserna till Europa. Den 31 december löper det sista transportavtalet av rysk gas genom Ukraina. I stället importerar Europa mycket mer flytande fossilgas, som transporteras med fartyg på världshaven.
I dagsläget är de europeiska gaslagren fyllda till 94% vilket bådar gott då EU kräver att gaslagren ska vara minst 90 procent fyllda den 1 november. I oktober börjar uttagssäsongen och höga gaslagernivåer minskar farhågorna att det inte ska finnas tillräckligt med gas i vinter.
Vädret
September var ovanligt varm, väderstationer i Sverige registrerade rekordmånga högsommardagar, särskilt under månadens första hälft. Den största avvikelsen uppmättes i norra Norrland där medeltemperaturen låg 2 till 3 grader över säsongssnitt. I slutet av månaden förändrades dock väderläget när ett lågtryck drog in över landet och temperaturerna föll. I de norra delarna förde lågtrycket med sig både nederbörd och kraftiga vindar.
Den hydrologiska balansen, ett mått på vattenkraftens energiinnehåll, låg i slutet av september på +1,7 TWh vilket kan jämföras med slutet på augusti där balansen låg på +4,6 TWh. Den hydrologiska balansen är alltså god och nederbörden som föll i norra Sverige i slutet av september fyller på vattenreservoarerna. Oktober ser ut att få en blöt inledning.
Spotpriset och elprisområden
Snittpriserna på spotmarknaden ökade marginellt i SE1, SE2 och SE3 under september. I SE4 föll snittpriset till 30 öre/kWh, den lägsta nivån sedan oktober 2020.
Månadens högsta dagsspotpris var 143 öre/kWh i SE4 Malmö tisdagen 3 september. Månadens lägsta dagspris var 0,5 öre/kWh tisdagen 10 september i SE1 Luleå. Samma dag hade även SE2 Sundsvall, SE3 Stockholm och SE4 Malmö sitt lägsta dagsnittpris på 0,78 öre/kWh till följd av hög vindkraftsproduktion.
För elkonsumenter tillkommer profilkostnader, överföringsavgifter, energiskatt och moms.
Terminsmarknaderna
I Tyskland handlas terminskontraktet med leverans i november för motsvarande 102 öre/kWh. Helårsterminen 2025 handlas för motsvarande 98 öre/kWh. Terminspriserna i Sverige är lägre än i Europa.