dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

De valde elcykel istället för servicebil

Tvätta Lätt i Falun är företaget som valde elcykel istället för servicebil.
– Vi behöver städa, tömma sopor och sköta om anläggningarna. Lådcykeln med elassistans passar oss bättre än bil ur flera perspektiv, säger Anders Nygårds.

Anders Nygårds och David Erkelius startade två tvättanläggningar i Falun 2008. De såg en möjlighet i att förenkla biltvättandet och göra det med mindre miljöpåverkan.

– Biltvättarna på bensinstationerna var dyra, gör-det-själv-hallarna krångliga och att tvätta på gatan var varken lagligt eller bra för miljön, säger Anders.

Anders och David drog igång två anläggningar i Falun under devisen ”renare bilar och bättre miljö”. De fick bra fart på tvättstationerna och blev snabbt varse städ- och underhållsbehovet då de nästan dagligen var tvungna att sätta sig i bilen för att åka några kilometer och städa anläggningarna.

– Det kändes onödigt att varje dag behöva åka några kilometer åt gången för att städa anläggningarna, det var egentligen cykelavstånd men vi kunde inte få med oss material och sopor på en cykel. Det rimmade heller inte riktigt med vårt eget miljötänk, berättar Anders.

Perfekt extrajobb för ungdomar
Efter ett tag förstod Anders och David att underhållet var ett perfekt extrajobb för ungdomar. Förutom miljöfrågan kom nu också problemet att många ungdomar inte hade körkort och ännu mindre tillgång till egen bil.

– Vi hade funderat på lådcyklar som uppfyller vårt behov av plats för utrustning och sopor, men de var för tunga att trampa. När vi såg Dalakrafts test av elcyklar, där det även fanns eldrivna lådcyklar, förstod vi att det skulle passa oss perfekt.

Då kunde Anders och David lösa flera små problem i en smäll:

  • Underhåll och städning görs med minimal miljöpåverkan och helt utan lokala utsläpp
  • Ungdomar utan tillgång till bil och körkort kan få extrajobb
  • Kostnaden för elcykel är lägre än bil

Lika snabbt med elcykel som med bil
Tar det inte mycket längre tid med elcykel jämfört med bil?

– Det tar ungefär lika lång tid. Så länge man åker i stan så är elcykeln lika snabb som bilen, berättar Anders.

Finns det någon baksida med elcykel istället för bil?

– När det är riktigt kallt eller regnar mycket så är det klart att det är bekvämare i bil, men när vädret är fint och man får frisk luft istället för att sitta inne i bilen är det å andra sidan skönare med elcykeln, tycker Anders.

 

Läs mer om hur du kan ladda med dalakraft på ett smart sätt:

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.