dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Ett papper som kan förändra världen

Ett papper som kan lagra el. Det låter helt otroligt! ”Power paper” är en svensk uppfinning som kan förändra världen.

Det ser ut som ett plastigt papper, men är i själva verket något som kan bli framtidens batteri. Det nya materialet som kallas ”power paper” består av förnyelsebar nanocellulosa. Det vill säga cellulosafibrer som med högt tryck har spräckts sönder till en storlek av 20 nanometer i diameter. En nanometer (nm) är detsamma som en miljarddels meter!

Cellulosafibrerna läggs i en vattenlösning. I den tillför man en elektriskt ledande plast, en så kallad polymer, som lägger sig som en hinna runt fibrerna. Hålrummen mellan fibrerna fungerar då som elektrolyt, en elektriskt ledande substans, och kan laddas med ström. Energipapperet behöver sedan avvattnas och torkas för att bli till papper, på samma vis som pappersmassa.

Elpapperet är lätt, flexibelt och vattenfast. Och det bästa är att det kan tillverkas utan farliga kemikalier eller tungmetaller. Det tar bara några sekunder att ladda och tål att laddas hundratals gånger, enligt forskarna.

Utvecklingen av grön energi kräver möjligheten att lagra el med billiga och miljövänliga metoder. Med ”power paper” kan vi spara förnybart producerad el i batterier som är gjorda av träfibrer och sedan använda denna el i elbilar – alltså en komplett förnybar energikedja!

Men ”power paper” öppnar också för batteritillverkning där den svenska skogen är råvaran och inte grundämnet litium, som används i dagens batterier. Elpapperet från Linköpings universitet kan därmed bidra till en bättre värld på flera sätt.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.