dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Förmånligt med elbil som tjänstebil

Den som väljer en elbil eller laddhybrid som förmånsbil är en vinnare – både för egna plånboken och miljösamvetet.

De miljömässiga fördelarna med att välja en elbil eller laddhybrid är uppenbara. En elbil har en verkningsgrad på runt 80% jämfört med en genomsnittlig bensinbil som ligger runt 20-25%. I en bensinbil går alltså bara 20-25% av energin till att förflytta dig, resten är värmespill och oförbränt bränsle. När en bil drivs på el, är det ungefär 80% av energi som går till att förflytta dig och bara 20% spill. Elbilen kan dessutom ”tankas” med förnybar energi som vi har bra förutsättningar att producera i Sverige.

Men hur är det med ekonomin? En elbil eller laddhybrid kostar lite mer i inköp, men har å andra sidan betydligt lägre kostnader för drivmedel. För den anställde som nyttjar förmånsbilen är förmånavärdet rejält nedsatt och för företaget blir kostnaderna för bränsle betydligt lägre. Marknadsföringsvärdet för företaget i att transportera sig på ett mer hållbart sätt kan också väga upp den högre kostnaden för inköp.

För den anställde som som nyttjar en el- eller laddhybridbil är förmånsvärdet nedsatt i två steg. Först justeras värdet ned till jämförbar bil utan miljöteknik och sedan sätts förmånsvärdet ner med 40%. Lagstiftningen gör det alltså 40% billigare för den anställde att välja bil med miljöteknik jämfört med motsvarande bil med konventionell bil. Skatteverket har en bra kalkylator för att beräkna förmånsvärden på sin webbplats.

Läs mer:

 

 

 

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.