dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Nu kommer elbilen på allvar

Elbilen, som länge varit sällsynt i vår bilpark, är nu på väg att etablera sig brett. Det folkliga genombrottet för elbilen kommer när priset går ner och det är inte långt borta.

Många konsumenter har tidigare avfärdat elbilen som alltför dyr, motorsvag och som en osäker investering. Men en attitydförändring är på gång över hela världen. Elbilarna tar nya  marknadsandelar, även i traditionellt fossiltunga länder som USA. Orsakerna är flera; biltillverkarna  tar fram nya modeller och utbyggnaden av laddstationer blir ett naturligt inslag i vår infrastruktur. Men den viktigaste faktorn är batterierna. När kapaciteten går upp och priset ned blir elbilarna plötsligt tillgängliga för en mycket bredare målgrupp.

Björn Nykvist är forskare på Stockholm Environment Institute (SEI). Han har tillsammans med forskare på KTH undersökt elbilens potential. En vanlig uppfattning, enligt Nykvist, är att elbilar är för dyra för att kunna slå igenom brett. Och här kommer batteriet in i bilden. Det är nämligen den största orsaken till att elbilen är dyrare. Så länge batteriet är så dyrt kommer biltillverkarna att kompromissa mellan bättre räckvidd (större och dyrare batteri) och lägre pris.

Men nu är en förändring på gång. Forskarna räknar med att batteripriserna redan 2020 kommer att bli så låga att elbilen hamnar i prisnivå med bensin- och dieselbilar. Något som kommer få proppen att gå ur på riktigt.
– Det är vid det priset som experter anser att elbilar för första gången är riktigt konkurrenskraftiga, säger Björn Nykvist i ett pressmeddelande.

 

Norge har flest elbilar i Norden
Trots att de producerar ansenliga mängder olja har norrmännen fallit för elbilen.
Laddstationer
Sverige: 600 st Norge: 6 000 st
Elbilar
Sverige: 2 000 st Norge: 37 000 st

Källa: Power Circle

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.