dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Smarta hem med LED-teknik

Styr ljuset med mobilen

Att styra taklampan med mobilen eller tända i köket fast du är på jobbet, det är möjligt med ny LED-teknik. Vi tar hjälp av en expert för att få koll på det senaste inom belysning.

I Ljusexpertens butik i centrala Falun är mycket bekant. Vi känner igen klassiska skomakarlampor, veckade tygskärmar och blank mässing. Men de verkliga nyheterna gäller inte armaturen,
utan ljuskällan.

Mattias Hallberg, som driver Ljusexperten i Falun och Borlänge menar att belysningsbranschen står inför stora förändringar. Och allt tack vare på LED-tekniken.

– Branschen kommer med nya innovationer mest hela tiden, säger Mattias. Men, betonar han, trenden handlar om att få ner förbrukningen och öka livslängden på ljuskällorna, alltså det som traditionellt kallas glödlampor. Själva begreppet glödlampa är förstås ute. Nu pratar vi istället om LED-lampor.

– Jo, det är bara LED som gäller nu. Och det har sina skäl, menar Mattias. En LED-lampa kan vi nämligen styra på helt andra sätt än vi kan med en glödlampa. Jag ska visa! Mattias tar sin mobiltelefon och går bort till en vägg med olika lampor. Han riktar sin telefon mot en av dem. Plötsligt dimrar lampan ned.

– Det här är en ny sorts LED-lampa med inbyggd blåtandsteknik. Med mobilen kan jag styra ljuskällan, oavsett i vilken armatur den sitter. På det här viset slipper du installera dimmers.

Den stora skillnaden mellan en traditionell glödlampa och en LED-lampa är att den senare har dioder som drivs av elektroniska komponenter som vi kommunicerar med. Och det är just det som
gör tekniken så intressant.

I nybyggnationer är det enklare att bygga in smarta lösningar som nästan gör strömbrytaren meningslös. Mattias jobbar ofta med planering av belysning i nya hus.

– Jag gillar att komponera ljuset utifrån husägarens livsstil. En barnfamilj kanske vill att all belysning i huset dimrar ned klockan åtta på kvällen, så att barnen går ned i varv innan läggning, som ett exempel.

Men även för den som bor i ett gammalt hus finns spännande teknik. Mattias tipsar om en styrenhet som kopplas till husets trådlösa nätverk. Styrenheten kommunicerar med LED-lampor i
hela huset, så att du kan styra dem med en app, oavsett var du befinner dig.

– Det är en smart lösning som kan installeras i alla hem som har router och wifi.

Men dagens system med armatur och ljuskällor är snart förbi. Om fem år kommer det inte längre att tillverkas några separata ljuskällor, tror Mattias. Istället kommer LED-lampor att byggas
in i armaturen.

– För konsumenterna blir det en långsam förändring, men vi går mot en helt ny syn på belysning.

Fakta om LED

LED står för Light Emitting Diode, lysdiod på engelska. En LED-lampa är alltså en lampa uppbyggd av en eller flera lysdioder.

Glödlampor ger alltid varmvitt sken. LED-lampor finns däremot i olika färgtemperaturer, som mäts i Kelvin (K). Lampor med olika K-värde har olika användningsområden; 2700K ger varmt mysljus för fönster- eller sovrumsbelysning, 4000K ger kallt ljus för badrum, garage, etc.

Lågt K-värde = varmare ljus
Högt K-värde = kallare ljus

Ljusflödet i en LED-lampa anges i lumen (lm) istället för i watt. Ju högre lumenvärde desto mer ljus ger lampan.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.