1 januari höjs energiskatten

Med start vid årsskiftet höjs skatten på el med 4,5 öre per kWh. Totalkostnaden blir därefter totalt 53,5 öre per kWh för de flesta elkonsumenter i Sverige.

I klartext innebär det att i tillägg till det kilowattimmepris du betalar till ditt elhandelsbolag, oavsett avtalsform, tillkommer 53,5 öre per kilowattimme i skatt som betalas via din elnätsfaktura.

För normalhushållet kommer höjningen att innebära cirka 900 kronor i ökande elkostnader per år, om du äger en villa och förbrukar 20 000 kilowattimmar.

Lägre förbrukning=lägre skatt

Enligt Energimyndigheten är det regeringen som senast den 30 november varje år beslutar om nästa års skattesats på el. Elskatten faktureras av elnätsföretagen, som i sin tur sedan redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket.

Eftersom energiskatten är kopplad till din förbrukning kommer kostnaden naturligt att variera över året och vara högre på vintern, kopplat till uppvärmningsbehovet. På samma sätt är det alltså genom att hålla nere din förbrukning som du kan minska dina kostnader för energiskatt.

Vissa kommuner undantas

Att energiskatten från den 1 januari 2024 blir 53,5 öre per kWh för nästan alla konsumenter i Sverige förklaras av att det finns vissa glesbygdskommuner i landet som har en reducerad energiskatt. Dit hör bland andra Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen. I dessa kommuner blir elskatten totalt 41,5 öre per kWh efter höjningen.

Till våra elspartips

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.