dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Se över ditt elavtal i tider av rekordpriser

I juni sa vår chefsanalytiker, Arne Bergvik, att fortsatt höga elpriser var att vänta under sommaren, liksom att vi konsumenter nog får vänja oss vid nya, högre prisnivåer. Åtminstone under en överskådlig framtid. Han fick rätt.

Prisstegringen förklaras främst av höga världsmarknadspriser på naturgas och kol, vilket ökar produktionspriset på el i Europa.

– Dessutom har vi höga och stigande priser på europeiska utsläppsrätter, samtidigt som världsekonomin håller på att återhämta sig efter pandemin. Det innebär sannolikt fortsatt stigande priser på kol och gas, säger Arne Bergvik.

På försommaren spådde han att priser på runt 1 krona per kilowattimme väntade framgent; en prognos som slog in redan två månader senare. Dessutom mitt i sommaren, när efterfrågan på el normalt sett är betydligt lägre än under vintern.

Den torra och varma sommaren 2021 har bjudit på historiskt höga elpriser – och prisrekord i södra Sverige. På elbörsen Nordpool noterades den 11 och 12 augusti återförsäljningspriser på över 1 krona per kilowattimme i elprisområde SE4 (Malmö), vilket är högre än det tidigare rekordet från iskalla februari 2021.

Vadå elprisområde?

Hur kan då elpriset skilja sig åt mellan olika delar av landet? Sverige är, med bakgrund i EU:s strävan att skapa en gemensam europeisk elmarknad, indelat i fyra så kallade elprisområden. Gränserna mellan elområdena bestäms av var “flaskhalsarna” i elnätet finns; alltså platser inom landet där elnäten behöver byggas om för att mer el ska kunna transporteras.

När flaskhalsarna ställer till bekymmer och begränsningar i eltransporterna så leder det till olika priser inom landets fyra elprisområden. I södra Sverige (SE4), där elbristen är större än i norra Sverige (SE1), är priset på el i regel också högst.

Gör aktiva val

Porträttbild på en man.Så vad kan du som konsument göra i tider när elpriset åker berg- och dalbana, och de flesta experter är överens om att vi får vänja oss vid högre prisnivåer än tidigare?

– Givetvis är det läge att se över vanor och förbrukning därhemma, men också välja ett lämpligt elavtal, säger Arne Bergvik, och fortsätter:

– Förvaltade avtal, som Dala Elfond, är ett smart val när svängningarna är stora.

Hållbart med Dala Elfond

Dala Elfond är Dalakrafts bästa och mest populära elavtal. Det rör sig, men betydligt försiktigare än elmarknaden i stort. Elhandelsexperter handlar när elen är billig, vilket ger ett konsumentpris som håller en låg och jämn nivå över tid. Du slipper ett rörligt avtals höga toppar, men får ändå ta del av prissänkningar du missar med ett helt fast avtal.  Dessutom har Dala Elfond ingen bindningstid, bara tre månaders uppsägningstid.

– Vi vill inte låsa in våra kunder i långa, krångliga avtal. Vi vill att de ska hänga med oss av egen fri vilja, för att vi erbjuder något bra, säger Rita Adolfsen, marknadschef på Dalakraft.

Förutom att Dala Elfond är ett tryggt val på en svajig elmarknad, och att Dalakraft bara säljer el från förnybara källor, bidrar företaget också till livskraft och hållbarhet i Dalarna på andra sätt.

– För oss är samhällsengagemanget självklart. Bland annat sponsrar vi föreningslivet i Dalarna, delar ut stipendier till unga entreprenörer och samarbetar med en lång rad lokala företag. I uttrycket hållbarhet ingår för oss att ta ansvar för regionen där vi verkar, säger Rita Adolfsen.

Teckna Dala Elfond här

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.