dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Läget på elmarknaden maj

Under veckan meddelade Vattenfall att man vill stänga kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid, 2018 och 2020 istället för 2025 som tidigare har kommunicerats. Detta påverkade de långa terminspriserna som gick upp när beskedet kom.

Anledningen till att de vill avveckla kärnkraft i förtid är de låga elpriserna på elmarknaden, det är helt enkelt inte lönsamt med elproduktionen i Ringhals 1 och 2 längre. Runt 2020 sker fler intressanta saker som påverkar elmarknaden i grunden. Även tysk kärnkraft kommer då att börja stängas ner. Flera överföringskablar från Sverige och Norge till Baltikum, Storbritannien och Tyskland ska byggas och påverkar energibalansen i Norra Europa. Vi återkommer med en mer grundlig analys om hur elmarknaden påverkas av detta i ett senare inlägg.

Låga områdespriser tack vare god vind och fördröjd fjällflod
Hittills under våren har områdespriserna varit lägre än förväntat. När kärnkraft i södra Sverige tas ur drift för revisioner och vårfloden i fjällen drar igång kan områdespriserna i Sveriges södra elområden (3 och 4) bli dyrare, men detta har hittills vägts upp av god vindproduktion i södra Sverige och Danmark samt att fjällfloden har försenats en aning på grund av kallare väder.

Hydrologiska balansen är i skrivande stund strax över normal, men spås enligt väderprognoserna att stärkas. Dock har väderprognoserna under maj och april varit blötare än vad som har levererats i verkligheten, vilket får oss att ifrågasätta om det kommer att levereras nu.

Våra rekommendationer

Elavtalet Dala Elfond är anpassat för att sakta följa elmarknaden och jämna ut elpriset, utan risk att binda ett elpris vid fel tillfälle. Med Dala Elfond slipper du också byta eller förnya elavtalet efter en viss tid. Du har alltid ett bra elpris och avtalet löper vidare så länge du önskar.

[showbutton color=”blue” text=”Teckna eller förnya elavtal här” link=”/teckna-elavtal” type=”campaign” iconalign=”left” icon=”/wp-content/themes/dalakraft/images/icons/buttonicons/arrow-upwards.png”]

Kontakta mig om Dala Elfond

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.