Vem tjänar mest på de höga elräkningarna?

Olika fakturor, skatter, påslag, nät och kilowattimmar. Tycker du det är svårt att förstå elräkningarna och vad det faktiskt är du betalar för? Och vem är det som tjänar mest pengar på höga elpriser?

Vi börjar med att förklara skillnaden mellan elnätsbolaget och elhandelsbolaget:

  • Elnätsbolag kan du inte välja, det tilldelas du automatiskt utifrån var du bor. Enkelt förklarat äger elnätsbolaget de lokala elledningarna i din region och fram till ditt hus. Till elnätsbolaget betalar du för infrastruktur och för överföringen av elen.
  • Elhandelsbolaget däremot väljer du själv fritt, Dalakraft är ett av alternativen. Elhandelsbolaget ser till att du får ström i dina uttag därhemma och dit betalar du för din förbrukning.

Till detta adderar vi också ägaren av produktionen, som producerar elen nätbolaget överför och elhandelsbolaget levererar. Ibland är dock elnätsbolaget även både elhandlare och producenter, och vissa elhandelsbolag har också egen produktion. Men i vårt exempel håller vi för enkelhetens skulle isär dem.

Så fördelas varje hundralapp du betalar för el

Sammanställningen nedan grundar sig på 2022 års skattesatser och är ett generellt exempel på kostnadsfördelningen med en årlig elanvändning på 20 000 kWh, månadsmätt anläggning, elhandelsbolaget Dalakrafts rörliga pris samt nätbolaget Falu Energi och Vattens nätavgifter för 16 A huvudsäkring. En ganska vanlig villakund.

Uträkningen stöds av Energiföretagen som kommit till samma slutsatser, men utan att skilja på elhandel och elproducent. Magnus Thorstensson, ansvarig råkraftmarknad, påpekar också att den stora andel av kakan som i diagrammet nedan går till ägarna av produktionen är en bruttointäkt, vilket inte är identiskt med en nettovinst.

För Dalakraft, och andra elhandelsbolag som inte har någon egen produktion, är det ytterst relevant att skilja på elhandelsbolag och producenter.

Elproducenten: 54 kronor
Att de som producerar vår el ska ha betalt är ganska självklart, och ju högre elpriset är, desto större del av kakan går till dem. Med dagens prisnivåer går 54 kronor per varje hundralapp du betalar för el till ägarna av produktionen.

Staten: 34 kronor
Biten av kakan som går till staten minskar istället med ett högre elpris. Dit betalar du just nu cirka 34 kronor av varje hundralapp i skatter och moms. Pengarna är inte helt öronmärkta för förbättrad energiförsörjning i landet, utan går också till skola, vård, omsorg, vägar och annat gemensamt.

Elnätsbolaget: 10 kronor
Elnätsbolagen bedriver en kostsam och viktig funktion i samhället. Det är de som äger elnätet och ansvarar för att strömmen transporteras mellan dem som producerar och dig som konsumerar el. En tia ungefär per hundralapp går till dem.

Elhandelsbolaget (Dalakraft): 2 kronor
Många tror att elhandelsbolagen tjänar mycket pengar när elpriserna går upp, men det är inte sant. Vi i vår tur betalar då ett betydligt högre inköpspris för elen på marknaden. För elhandelsbolag som också har egen produktion ser läget däremot annorlunda ut. I dagsläget hamnar ungefär 2 kronor av 100 hos elhandelsbolaget.


Lär dig mer om hur elmarknaden funkar här.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.