dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Kärnkraftens vara eller icke vara?

Vad händer med elpriset?

Vår koncernanalytiker Arne Bergvik spår två olika scenarier för elpriset, där scenario 1 har blivit mer troligt efter kärnkraftsproducenternas positiva uttalande efter politikernas insats.

 Elprisscenario 1

Inga reaktorstängningar annonseras i år då politikernas lagändringar minskar kostnaderna tillräckligt för kärnkraften. Produktionskapaciteten förblir större än konsumtionen, vilket tillsammans med utbyggnaden av vindkraften resulterar i en längre period med låga priser.

Elprisscenario 2

De låga priserna och ett beslut enligt förslag (Proposition 2016/17:179) på fortsatt utbyggnad av vindkraften med 18 TWh efter 2020 övertygar kärnkraftsproducenterna om att nödvändiga investeringar i kärnkraften är olönsamma. Minst en reaktoravstängning annonseras vilket kommer att ge en högre prisbild än vad vi ser på marknaden idag.

Elcertifikat

Arne tror att vi kommer att se en viss uppsida jämfört med dagens priser. och nämner lite olika faktorer som kan bidra till det:


• De privata investerarna har försvunnit från marknaden, endast institutionella investerare kvar som söker avkastning i brist på alternativ i dagens lågräntemiljö.

• Räntorna kan komma att höjas i år både i EU och USA vilket ger större möjlighet till alternativa investeringar. I samband med fortsatt låga el – och elcertifikatpriser så är det rimligt att anta att de institutionella investerarna försvinner till viss del. Det kan sakta ner expansionstakten på vindkraft.

• Överutbudet på elcertifikat minskar i rask takt i och med kvothöjningarna. De aktörer som avvaktar med att sälja får alltså en större och större del av marknaden. Deras prissättning kommer bli mer avgörande framöver, vilket kan ge högre elcertifikatpriser.

• Innan Regeringens proposition blivit lag i Riksdagen (i höst) så fortsätter elcertifikatpriset att pressas av politisk oro.

För elcertifikaten har vi också politisk utveckling, där kvoterna föreslås ändras mer frekvent (varje år). Det skulle undvika en brist på elcertifikat 2020. I övrigt var samtliga förslag som Regeringen överlämnade till Riksdagen i elcertifikatmarknadens favör och minskar riskerna betydligt att priserna faller för lågt.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.