Solceller till stugan – vad ska jag tänka på?

När familjen Kihlgren renoverade sitt fritidshus passade de på att addera en solcellsanläggning. Nu kan de de både brygga kaffe, dammsuga och ladda mobilen vid behov.

Enkelt semesterliv med vatten från brunn, fotogenljus och torrdass – det har sin charm. Men många stugägare når en punkt när behovet av komfort ökar. Kanske vill du kunna använda en spisplatta eller tända en läslampa.

För Anita och Stefan Kihlgren i Malung väcktes tanken på solceller i samband med att de skulle renovera för några år sedan. Fritidshuset utanför centralorten hade funnits i släkten länge när paret och deras två barn tog över för ett tjugotal år sedan. Sen dess har de tillbringat många fina ledigheter där. Lagat mat på gasolkök och läst tidningen vid fotogenlampan. Men den tidigare fäboden började förfalla och de var tvungna att göra något.

– Huset var i dåligt skick så vi bestämde oss för en rejäl ombyggnad. Och då man blir bekvämare med åren var det lika bra att titta på elen också, säger Stefan.

Hitta sitt eget lagom

Att Stefan själv är utbildad elektriker är inte oviktigt i sammanhanget. Han säger att fritidshuset blev något av ett pilotprojekt för honom; lärdomarna från installationen har han med sig när han nu gör solcellsanläggningar hos andra husägare.

– Det gäller att hitta en lagom lösning för sin stuga och sina behov. Inte bygga för litet, så att anläggningen inte räcker till. Men inte heller för stort – eftersom kostnaderna ökar med kapaciteten.

För familjen Kihlgrens egen del handlade behovet om att kunna tända lampor på kvällen och använda vanliga hushållsapparater som dammsugare och kaffebryggare. Den extra komforten har gjort att de njuter ännu mer av sitt fritidshus i dag. Elektriciteten kommer från två 1,5 kvadratmeter stora solpaneler. De är kopplade till en batteribank motsvarande cirka tio vanliga bilbatterier, ungefär 700 Amperetimmar. En omformare förvandlar 12-voltselen till de 230 volt som finns i vanliga vägguttag. Prislappen för en sådan anläggning landar runt 50 000 kronor.

– Det går att bygga större anläggningar, men det blir mycket dyrare. I ett hus som inte haft el tidigare måste du ju dessutom göra en vanlig elinstallation, och kostnaden för det tillkommer.

Så länge solen skiner

Tanken på att elen de använder kommer från solen är trevlig, tycker Stefan och det stör inte att de måste vara lite eftertänksamma med förbrukningen. Tillgången är ju inte oändlig, som med ett vanligt elnät. Under mörka höstveckor med dåligt väder kan det rentav bli brist.

– Under exempelvis älgjaktsveckan, då vi laddar jaktradio och ser på tv på kvällarna, kan det bli tajt med ström. Jag har ett extra elverk för sådana lägen.

På frågan om vad han är mest nöjd med funderar han en liten stund, innan han svarar:

– Även om det var mysigt med stearinljus så är det bekvämt som vi har det nu. Och vi kan ju fortfarande tända levande ljus när vi känner för det.

Stefans bästa tips inför solcellsinstallationen:

  • Vad behöver du elen till? Bara ladda batterier och tända en lampa, eller vill du också kunna köra en dammsugare eller hårtork? Vill du kunna köra flera elintensiva apparater samtidigt behöver du en kraftigare anläggning, vilket ger en högre prislapp.
  • Hur ofta är du i huset? Om du använder stugan frekvent kan det vara mer motiverat att satsa på en större anläggning, än om du bara vistas där ett par veckor per år.
  • Hur viktigt är kontinuerlig tillgång till el? Om du vill vara säker att ha el även under mörka årstider med dåligt väder kan du även behöva ha ett elverk som backup.

LÄS MER OM HÅLLBAR ENERGI

Till våra solcellslösningar!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.