Installera solceller – vad ska jag tänka på?

Allt fler väljer att installera solceller för att producera sin egen el. Går du i sådana tankar är det viktigt att hitta rätt placering och dimensionering för anläggningen. Många tror att det bästa är att försöka maximera elproduktionen, men det är inte alltid det mest lönsamma. 

  • Varför är inte alltid det smartaste att installera så mycket solceller som möjligt? Det handlar om en avvägning mellan kostnaden för installationen och hur mycket du faktiskt tjänar på att producera elen själv. Att installera mycket solceller kostar ibland mer än det smakar, så att säga. Dessutom får du bara skattereduktion för din överskottsproduktion upp till din egen årsförbrukning.
  • Hur ska jag tänka när det gäller dimensionering och placering? Se till att anpassa storleken till den förbrukning och det användarmönster du själv har i huset. Det hjälper vi och vår samarbetspartner Prosumenten dig med att beräkna.
  • Är det alltid bäst att placera solcellspanelerna mot söder? Det enkla svaret är att det beror på hushållets livsmönster. Är du hemma hela dagen och använder mest el mitt på dagen så är söderläget optimalt. Använder du mest el på morgonen, eftermiddagen och kvällen kan det vara bättre att du anpassar placeringen av solcellspanelerna till det genom att ha paneler både åt öster och väster. Vi hjälper dig självklart med den avvägningen.
  • Kan jag sälja överskottsproduktionen på elnätet? Ja det kan du – och det ska du absolut göra – vi på Dalakraft köper gärna din solel. Då får du betalt med det det marknadspris som gäller för elhandel. Dessutom får du skattereduktion med 60 öre/kWh för dina överskottsproducerade kilowattimmar upp till din egen årsförbrukning (maximalt 30 000 kilowattimmar och 18 000 kronor per år) – pengar du får du tillbaka på deklarationen. Det ska jämföras med kostnaden för den el du köper, som innehåller både elhandel, nätavgift och skatter. Därför ligger den stora besparingen i att använda så mycket som möjligt av den egenproducerade elen själv.
  • Kan jag ladda min bil med solenergi? Ja! Då produktionen av solelen sker dagtid så är det ypperligt att ladda sin bil med egen producerad solenergi. Oftast är elen dyrast att köpa dagtid, men med egenproducerad el så tankar du bilen både gratis och miljövänligt.

Jag är intresserad av solceller till mitt hus

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.