dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Så kan snön boosta solkraften

Solkraft, mitt i kalla vintern – fungerar det? Javisst! Snön kan till och med öka effektiviteten.

Kortare och mörkare dagar och så snö som täcker tak och fasader på sina håll. Då kanske det inte först och främst är solkraft vi tänker på som energikälla den tiden på året. Men snön är inte enbart ett hinder för solkraften utan också en tillgång. – Snön reflekterar solljuset och kan därmed boosta solenergin, precis som vattenytor gör, förklarar Marika Edoff, solcellsforskare vid Uppsala universitet.

Maximal effekt
När solpanelerna installeras rätt, med cellerna i rätt vinkel, går det att få maximal effekt i miljöer med mycket snö. – Att nyttja reflektionen från snö kan öka energin upp till 20 procent jämfört med utan snö, förklarar Marika Edoff.

Placeras panelerna dessutom lodrätt undviker man risken för att snö lägger sig som ett täcke över solcellerna. Däremot, poängterar Marika Edoff, löper solpaneler på fasader större risk att skuggas från omgivande skog och hus. – För att snön ska kunna reflektera ljus på allra bästa sätt, vid lodrätt montering krävs öppna fält framför huset, förklarar hon.

Solkraften växer
Sommar eller vinter, höst eller vår – solkraften kommer att få en allt större betydelse i framtiden, tror Marika Edoff. – Det är rimligt att räkna med att 10 till 15 procent av elektriciteten i Sverige kommer att ha sitt ursprung från solceller inom de närmaste tio åren, men det beror såklart både på teknikutveckling och politisk vilja.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.