Intresserad av solceller? Här finns en snabbguide!

Intresset för solceller är rekordstort, antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med 22 000 under 2020 enligt Energimyndigheten – och ökningen fortsatte vara explosionsartad under 2021 och inledningen av 2022. Men vad krävs av ditt hus? Vad kostar det och vad ger det? Varsågod – en snabbguide!

    • Håller mitt tak?
      Hållfastheten är sällan något problem. Våra hus är byggda för att klara stora mängder snö på taken. En solcellsanläggning väger cirka 12–15 kilo/m2. Tänker du lägga om taket så är det ett gyllene tillfälle att investera i solceller samtidigt.

 

    • Har mitt tak bra läge?
      Solceller på tak mot syd, sydöst eller sydväst ger högst årlig produktion. En västlig och östlig montering har fördelen att den mesta elen produceras på morgon och kväll när förbrukningen vanligen är störst. Många kommuner har solkartor där du kan se hur ditt tak lämpar sig för solceller.

 

    • Hur påverkar skugga?
      Skuggas ditt tak av träd eller en skorsten så minskar produktionen. I de äldre solcellssystemen så förekom det att hela anläggningen släcktes om en modul skuggades. I dagens system finns det olika lösningar som gör att anläggningen fungerar trots skugga. Skuggfritt är dock alltid det bästa.

 

    • Taklutningen då?
      Den optimala lutningen är 30-50 grader, men en lägre taklutning ger relativt liten förlust. Att följa takets lutning ger en enklare och billigare installation jämfört med att vinkla upp modulerna i ett optimalt läge.

 

    • Hur mycket el ger en anläggning?
      Som en tumregel kan man säga att för varje installerad kilowatteffekt får du ut cirka 900 kilowattimmar per år. Naturligtvis varierar produktionen med årstid, men man kan säga att runt 90 procent produceras mellan mars och oktober. En vanlig solcellsanläggning på 5 kW som tar upp 25-30 kvadratmeter takyta ger alltså ungefär  4 500 kWh.

 

    • Hur mycket kostar det att installera solceller på taket?
      Ett ungefärligt pris för en solcellsanläggning på 5 kW ligger på 90 000 kronor inklusive moms före grönt avdrag. Med det gröna avdraget kan du få en skattereduktion på 15 procent av kostnaden för arbete och material. Vill du lägga till ett system för lagring av elen kan du få skattereduktion på 50 procent för inköp och installation av ett batteri.

 

    • Kan jag sälja solel?
      Ja! Den solel som du producerar men inte själv använder, den så kallade överskottselen, kan du sälja till oss på Dalakraft. Dessutom får du en skattereduktion på 60 öre/kWh för överskottsel som matas in på nätet.

 

  • Behöver solcellerna något underhåll?
    En solcellsanläggning kräver nästan inget underhåll.  Du behöver inte skotta bort snö eller göra ren modulerna, risken är stor att du i så fall skadar dem. Enda gången du skulle kunna behöva skotta av solcellerna är om det är extremt mycket snö (mer än en halvmeter). Snön glider lätt av när solen kommer fram. Det enda du kan behöva göra under solcellsanläggningens livslängd, som är minst 25-30 år, är att byta växelriktaren någon gång.

LÄS MER OM HÅLLBAR ENERGI

Sol och vindkraft med Dalakraft

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.