dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Satsa på solceller? Frågor och svar!

Intresset för solceller är rekordstort, antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med 22 000 förra året enligt Energimyndigheten. Men vad krävs av ditt hus? Vad kostar det och vad ger det? Varsågod – en snabbguide!

Håller mitt tak?
Hållfastheten är sällan något problem. Våra hus är byggda för att klara stora mängder snö på taken. En solcellsanläggning väger cirka 12 – 15 kg/m2. Tänker du lägga om taket så är det ett gyllene tillfälle att investera i solpaneler samtidigt.

Har mitt tak bra läge?
Solceller på tak mot syd, sydöst eller sydväst ger högst årlig produktion. En västlig och östlig montering har fördelen att den mesta elen produceras på morgon och kväll när förbrukningen vanligen är störst. Många kommuner har solkartor där du kan se hur ditt tak lämpar sig för solpaneler.

Hur påverkar skugga?
Skuggas ditt tak av träd eller en skorsten så minskar produktionen. I de äldre solcellssystemen så förekom det att hela anläggningen släcktes om en modul skuggades. I dagens system finns det olika lösningar som gör att anläggningen fungerar trots skugga. Skuggfritt är dock bäst.

Taklutningen då?
Den optimala lutningen är 30 – 50 grader, men en lägre taklutning ger relativt liten förlust. Att följa takets lutning ger en enklare och billigare installation jämfört med att vinkla upp panelerna i ett optimalt läge.

Hur mycket el ger en anläggning?
Som en tumregel kan man säga att för varje installerad kilowatteffekt får man ut cirka 900 kilowattimmar per år. Naturligtvis varierar produktionen med årstid, men man kan säga att runt 90 procent produceras mellan mars – oktober. En vanlig solcellsanläggning på 5 kW som tar upp 25 – 30 kvm takyta ger alltså ungefär  4 500 kWh.

Hur mycket kostar det att installera solceller på taket?
Ett ungefärligt pris för en solcellsanläggning på 5 kW ligger på 90.000 kronor inkl moms före avdrag. Med det gröna avdraget kan man få en skattereduktion på 15 procent av kostnaden för arbete och material. Vill man lägga till ett system för lagring av elen kan man få skattereduktion på 50 procent för inköp och installation av ett batteri.

Kan man sälja ”Sol-el”?
Ja, den Sol-el som du ej använder själv, s k överskottsel kan du sälja till oss på Dalakraft. Dessutom får du en skattereduktion på 60 öre/kWh för överskottsel som matas in på nätet.

Behöver de något underhåll?
En solcellsanläggning kräver nästan inget underhåll.  Man behöver inte skotta bort snö eller göra ren panelerna, risken är stor att man skadar panelerna. Enda gången man skulle kunna behöva skotta av panelerna är om det är extremt mycket snö (mer än 0,5 m). Snön glider lätt av när solen kommer fram.

Det enda man kan behöva göra under solcellsanläggningens livslängd, som är minst 25 – 30 år, är att byta växelriktaren någon gång.


LÄS MER OM HÅLLBAR ENERGI

Sol och vindkraft med Dalakraft

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.