Dalakraft hjälper Dalarna att hjälpa

Genom organisationen Dalarna hjälper har dalfolket samlat in pengar, kläder, prylar, mat, mediciner och annat nödvändigt till folket i Ukraina till uppskattningsvis miljonvärden. Bakom initiativet står privatpersonerna Carla Dahlberg och Catharina Enhörning. I dagarna har den sjätte hjälpsändningen i ordningen lämnat Falun – och till detta behjärtansvärda ändamål går Dalakrafts julgåva 2022.

Dalarna hjälper grundades i samband med flyktingkrisen 2015.

– Allt började med den där fruktansvärda bilden på den drunknade pojken. Vi kände att vi var tvungna att göra något, säger en av de två initiativtagarna, Carla Dahlberg.

Sedan dess har organisationen, med hjälp av dalfolket, samlat in pengar och förnödenheter till en rad olika ändamål. När Putinkriget bröt ut i Ukraina tidigare i år var det dags för en ny kraftsamling.

Sedan dess har de skickat inte mindre än sex lastbilar till Ukraina. Två gånger har Carla och Catharina åkt med själva, handlat så mycket de kunnat få med sig vid gränsen, och sedan lastat om till lastbilar som kunnat ta sig ut i de ukrainska byarna för utdelning till behövande.

– Vi har hela tiden fokuserat på byarna, där är det värst. I områdena kring storstäderna finns det ganska mycket hjälp att tillgå, berättar Carla.

Kyla och hunger största fienderna

I dagarna har alltså den senaste hjälpsändningen lämnat Falun, och i den finns det bland annat med förnödenheter köpta för pengar skänkta av Dalakraft, som årets julgåva till välgörande ändamål.

– Det är ett mycket välkommet bidrag. Vi köper oavkortat mat och kaminer för pengarna. Kylan och hungern är de värsta fienderna därnere nu, och för 1 000 kronor styck kan vi köpa kaminer som kan värma många familjer, berättar Carla Dahlberg.

Vill du komma i kontakt med Dalarna hjälper? Det gör du enklast via deras Facebooksida.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.