Dalakrafts sponsring viktig för Daladomare

– Pengarna gör att vi kan stötta våra unga domare ännu bättre. Vi vill skapa mervärden för hela vårt unga domarnätverk, säger Glenn Nyberg i Dalarnas Fotbollsdomareklubb om tillskottet på 10 000 kronor från Dalakraft. 

Föreningen är en av totalt tolv som fick ta del av höstens sponsringspengar. 

Vi träffas i BSM-hallen på Kvarnsvedens IP i Borlänge en kulen novemberkväll. I hallen samlas ett nätt gäng unga fotbollsdomare med passionen för fotboll som gemensam nämnare. De delar också ett behov av stöd i sitt stundvis utsatta uppdrag.  

Den här kvällen ska de köra ett gemensamt fyspass, en av många gemensamhetsaktiviteter som Dalarnas Fotbollsdomareklubb bidrar med. 

– I princip alla domare i länet är anslutna till vår förening. Alla som dömer fotboll gör det under Dalarnas Fotbollsförbund, och man kan säga att vi blir domarnas fackförbund. Vi står på deras sida, stöttar dem, skapar nätverk, mervärden och gemenskap, berättar Glenn Nyberg, hemmahörande i Borlänge och själv en av totalt fem (!) professionella domare i landet. 

Han vet därför väl vad han pratar pm. 

– Det är utsatt att vara fotbollsdomare, även då vi har ett ganska bra klimat i Dalarna. Men är du ung och grön så har du ingenting att sätta emot när du får kritik och det är lätt att tappa lusten. Där har vi som förening ett jättejobb att göra; finnas till, stötta, skapa mervärden. Vi har ett stort inflöde av nya, unga domare, men 90 procent slutar inom några år. Om vi lyckas skapa ett starkt ”lag” kan vi lyckas behålla många fler, resonerar Glenn Nyberg. 

Porträttbild på en man.

Domaren Ahmed Mizher tycker att klubben fyller en viktig funktion.

Fyller viktig funktion 

19-årige Ahmed Mizher, Borlänge, är en av de unga domare som dyker upp på dagens fysträning – en gemensam aktivitet som föreningen arrangerar varannan vecka. För honom fyller klubben en viktig funktion. 

– Just att de som dömer på hög nivå stöttar oss som är yngre känns väldigt bra. Det är en fin gemenskap och vi har roligt tillsammans, säger han och får medhåll av Maja Jons, Falun, även hon 19 år. 

Porträttbild på en ung kvinna.

Maja Jons upplever att hon får mycket stöd av de andra domarna.

Genom föreningen känner man sig inte så ensam i sin roll, säger Maja, som dömt fotboll i sex år.

– Det började med att jag ville tjäna lite extra pengar, men jag har fortsatt för att det är så kul. Genom klubben blir det extra roligt, fortsätter hon. 

Busenkelt att ansöka 

Det var Glenn Nyberg som fick syn på en annons för Dalakrafts sponsring i sitt Facebookflöde, och som därefter ansökte. 

– Jag tänkte direkt: ”Vilken bra grej!”. Vi är ingen rik förening – överlag är det de äldre medlemmarnas avgifter som täcker aktiviteter för de yngre. Ett tillskott är därför oerhört välkommet. Nu kan vi göra ännu mer för att stärka våra unga domare i deras roll. 

Att göra ansökan beskriver han som ”busenkelt”: 

– Det gick fort och lätt. Jag rekommenderar alla föreningar med ungdomsverksamhet och som liksom oss vill utvecklas, att ansöka om sponsring från Dalakraft, säger Glenn Nyberg. 

Ansök till nästa omgång redan nu!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.