Elsnöskoter perfekt för nybörjare 

Den här vintern går elsnöskotrar från prototyper till något som alla kan prova på. De lämpar sig extra väl för nybörjare, exempelvis fjällturister som testar skoteråkning för första gången. Här berättar en av Åreguidernas experter om fördelar och nackdelar med den eldrivna snöleksaken.  

Åreguiderna är en av tolv aktörer i världen som har valts ut av BRP (Bombardier Recreational Products), tillverkaren bakom snöskotermärkena Lynx och Ski-Doo, som testgrupper. I vinter kan de därför erbjuda kommersiella fjällturer på elsnöskotrar av typen Lynx Adventure Electric. Philip Harlaut, vd på Åreguiderna, har lärt känna maskinerna utan och innan.

– Jag har plockat isär skotrarna i molekyler och monterat ihop dem igen. Precis som med elbilarna är det få rörliga delar: en motor, ett batteri och ett värmesystem. Men det var ändå spännande och mycket att lära sig. Framför allt av säkerhetsskäl. Skulle det hända något behövs en utbildning i fordon med högspänning, säger Philip Harlaut.

Passar nybörjaren

Att sitta på en elsnöskoter liknar Philip Harlaut vid att sitta på en traditionell – när den är avstängd.

– Man frågar sig om de verkligen är påslagna, men så drar den i väg, snabbt och alldeles tyst. Själv är jag glad att känslan i övrigt påminner mycket om en vanlig skoter och inte ett framtidsfordon, säger Philip.

Utan ljud från en förbränningsmotor förstärker elsnöskotern fjällupplevelsen. De är också mer lättillgängliga för nybörjaren. Med hjälp av mjukvara kan guiderna till exempel anpassa skoterns accelerationskraft innan avresan.

– Många av våra gäster kör skoter för första gången eller är sällanförare. Då är det en fördel med elskotern, som är smidigare att köra, säger han.

Skapar intresse hos fler

Philip Harlaut märker av en ökad miljömedvetenhet och större efterfrågan på hållbara fjälläventyr från gästerna. Framför allt från företag som jobbar med sin hållbarhetsprofil.

– Så är det absolut. Vi har redan fått bokningar från företag som inte hade anlitat oss om vi haft skotrar med förbränningsmotorer. Hållbarheten är en viktig fråga för oss. Vi jobbar i naturen hela tiden och utan den har vi ingen arbetsplats, säger Philip.

Till nackdelarna hör förstås den begränsade räckvidden och det faktum att batteriet utsätts för kyla. Lynx Adventure Electric har en räckvidd på ungefär 50 kilometer, vilket är tillräckligt för Åreguidernas fjälläventyr. Samtidigt behöver guiderna planera för två timmars laddning mellan turerna och förhålla sig till värmesystemet som gör att batterierna håller rätt arbetstemperatur.  Ingen vill riskera att bli stående med en urladdad skoter mitt på fjället.

– Det ska inte kunna hända, men man vet aldrig. Man får hoppas att batterimätarna stämmer och att alla skotrar inte stannar samtidigt. Då får vi ringa kollegorna som har vanliga skotrar, säger Philip och skrattar.

Dröjer för privatpersoner

Elsnöskotrar finns fortfarande inte på marknaden för privatpersoner. De är alltjämt på teststadiet, om än inför öppen ridå.

– De här skotrarna passar oss och den typen av turer som vi erbjuder. Det kommer att dröja ytterligare några år innan de lämpar sig för lössnökörning, längre sträckor och att dra tunga grejer, säger Philip Harlaut.

Läs ytterligare en artikel om elsnöskotrar

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.