dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Investeringar i sol kan ge skatt tillbaka 

För att stimulera omställningen till ett fossilfritt Sverige har staten gjort det möjligt att få olika bidrag för investeringar i ”grön teknik”. När det gäller solceller kan du göra ett skatteavdrag på 15 procent av totalkostnaden för både installation och material – ett avdrag som görs när installatören fakturerar kunden.

En annan åtgärd för att uppmuntra installation av solceller för förnyelsebar el är att du kan få en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för den el du inte förbrukar själv, utan istället levererar ut till elnätet. Summan motsvarar energiskatt plus moms för 1 kilowattimme.

Det är nätbolaget som skickar kontrolluppgifter till skatteverket om hur mycket el du som kund har förbrukat själv och hur mycket du matat ut på elnätet. Du får sedan en skattereduktion för produktionen som matats ut på elnätet, men maximalt upp till mängden el du själv tagit ut.

Sälj till oss

Samtidigt kan du sälja din överskottsproduktion till oss på Dalakraft, efter att vi tecknat ett avtal. Har du installerat en mikroproduktionsanläggning på rätt sätt så ingår de tekniska möjligheterna. Ersättningen du får beror på aktuellt pris på den nordiska elbörsen Nordpool.

Skäl till batterier

Så länge du kan få skattereduktionen för den el som säljs till elnätet, är det för tillfället knappast ekonomiskt lönsamt att investera i batterier till anläggningen. Däremot kan det finnas andra skäl till att vilja skaffa batterier. Kanske vill du säkerställa tillgången på avbrottsfri el, eller göra det av miljöskäl. I så fall finns det ett statligt bidrag på 50 procent av kostnaden för installation och material att söka.

Måste ha skattat tillräckligt

Ett villkor för att du ska få göra ovanstående skatteavdrag är att du har betalat tillräckligt mycket skatt under året. Maximalt kan en person få 50 000 kronor i skatteavdrag per år.


Intresseanmälan solceller

 


Här kan du läsa mer om hållbar energi och solceller >>

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.