Tända gammal eldstad eller skaffa ny – tänk på det här

En sprakande eld är inte bara mysig, för många är det även ett sätt att hålla elräkningen i schack. Men vad ska du tänka på när du ska installera en eldstad, eller börja använda en befintlig mer frekvent? Sotarmästare Susanne Stenman delar med sig av sina tips. 

Telefonen ringer konstant hos Sotning och Brandskydd i Dalarna. Många har frågor om gamla eldstäder som de vill ta i bruk och sotarmästare Susanne Stenman ger gärna några råd på vägen. 

– Först måste du veta att eldstaden är brandskyddskontrollerad. Om den inte är det räknas eldstaden som obrukad och en brandskyddskontroll ska göras innan den får användas, säger Susanne. 

Vid brandskyddskontrollen undersöks eldstad och rökkanal så att de är säkra. Det är varje kommun som beslutar om vem som får utföra kontrollerna.  

– Det är även viktigt att du som fastighetsägare ser över dina takskyddsanordningar på taket fram till skorsten. De kan bli slitna och bristfälliga med tiden. När du sen börjar elda i din eldstad ska du alltid ta det lugnt och inte överelda. 

Vad ska du ha värmen till?

Sotning av eldstäder utförs oftast en gång per år vid normal eldning, eller vart tredje år om eldstaden används mer sporadiskt. Sotningen görs för att hålla brandrisken nere eftersom sot som byggs upp i rökkanalen riskerar att antändas. Men sotet sätter sig även i själva eldstaden och kan orsaka dålig förbränning.  

För den som funderar på att installera en ny eldstad har Susanne några tips: 

– Fundera först på hur eldstaden ska fungera. Om du vill ha en som håller värmen ett längre tag och fungerar lite som ett element är kakelugn bäst, säger hon.  

Vill du istället ha snabb uppvärmning av rummet eller använda värmen för matlagning är vedspis eller kamin mer lämplig.  

Fakta: Elda varsamt för miljön

Ju fler som eldar dagligen, ju mer påverkas miljön. Småskalig förbränning av ved och pellets är en relativt stor källa till utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar. Det kan exempelvis handla om:  

  • Små partiklar inklusive sot. 
  • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp skadliga ämnen som består av sammanfogade bensenringar. 
  • Dioxiner, som är bland de giftigaste ämnen människan känner till.  
  • Ladda gärna ner Naturvårdsverkets och Energimyndighetens broschyr Tänd i toppen, om hur man mest ekonomiskt och miljövänligt eldar i sin kamin. 

Din kommun ansvarar för luftkvaliteten och du bör därför kontrollera med den om det finns några lokala regler kring eldning. 

Till fler artiklar om hållbar energi

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.