Tonårsfamiljen tipsar: Spara vatten och el med kortare dusch

Att installera snålspolande duschmunstycke är en praktisk åtgärd som ger direkt effekt. Att prata om varför vi inte ska slösa med vatten är en långsiktig strategi. Båda är nödvändiga för att lyckas tygla tonåringars duschande. Det menar tonårspappan Håkan Wike med två döttrar på 17 och 14 år.

Dusch och bad är ett par av de aktiviteter som drar mest energi i hushållet och har blivit en het fråga i många familjer. Det gäller inte minst de som har tonåringar, som ofta är förtjusta i långa duschar. Hos familjen Wike är frågan inte ny, utan har diskuterats sedan barnen var små.

– Vi försöker tänka på vad vi förbrukar och ta bort onödigt slöseri utan att bli extrema. Fem minuter är ju faktiskt fullt tillräckligt för att bli ren. Att duscha längre är skönt – men onödigt, säger Håkan Wike.

En taktik att nå fram

Att familjen Wike redan diskuterat frågan ger förstås ett försprång mot föräldrar som inte haft det på agendan tidigare. Håkan tror dock att taktiken bör vara densamma.

– Jag tror det är svårt att påverka en tonåring genom att bara hänvisa till elpriset. Det är förmodligen mer framgångsrikt att prata om att spara på naturens resurser än familjens plånbok. Argumentera om ”allas vårt ansvar” i stället för att hota med indragen månadspeng. Många av dagens ungdomar har en förståelse för samhällsansvar, men måste påminnas och få praktiska exempel, menar han.

Dottern Hanna håller med. Hon går andra året på gymnasiets teknikprogram och under en lektion i hållbart samhällsbyggande insåg hon hur hennes klasskamrater agerar. För dem var det normalt att duscha i 15 minuter – en ”lång dusch” var mycket längre.

– Jag tycker att tio minuter är en lång dusch, många klasskompisar tycker det är en kort. De förstod inte heller när jag pratade om att stänga av vattnet medan man tvålar in sig. Det verkade inte vara det normala för alla, men hemma har vi alltid gjort så, berättar hon.

– Vi försöker tänka på vad vi förbrukar och ta bort onödigt slöseri, säger Håkan Wike på Frösön.

Tonåringens tips: Börja i tid

Hennes bästa råd är att tidigt lära barnen att hushålla i stället för att bara fokusera på de långduschande tonåringarna.

Familjen Wike är inte stenhårda, det finns en flexibilitet som är nödvändig för att alla ska vara motiverade. Det händer att Hanna och syrran står under kranen längre än fem minuter och det är okej, de har ingen timer. Men drar det i väg alltför länge, alltför ofta knackar pappa eller mamma på dörren.

– Snart har du tömt hela Storsjön är pappas standarduttryck, skrattar Hanna.

– Vår filosofi är ju ett gemensamt ansvar för naturens resurser, avslutar Håkan.

Spara i duschen – tonårspappan listar sina bästa tips

  • Installera snålspolande duschmunstycke. Det sparar vatten men ger samma upplevelse.
  • Försök få tonåringen att stänga av vattnet medan kroppen tvålas in och håret schamponeras. Jämför med att tomgångsköra en bil.
  • Att vrida på vattnet för fullt är oftast inte nödvändigt. Något lägre vattentryck kan göra stor skillnad på förbrukningen – särskilt om du har svårt att duscha kort.
  • Förklara varför det är viktigt att inte slösa på vatten. Koppla det till ett gemensamt ansvar att hushålla med vatten och energi.
  • Är din tonåring tävlingsinriktad? Gör det till en sport att minska duschandet. Om Gunde Svan kan duscha på 1,23 minuter* (inklusive avklädning, torkning och påklädning) borde väl en tonåring med lätthet klara sig på fem minuter?
  • Var självklart en god förebild.

*Rekordet slogs av skidåkaren Robin Bryntesson i oktober 2022: 1,14 minuter.

Till fler artiklar om hållbart samhälle

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.