Maximera din solenergi med batteri

Solenergi är en hållbar och ren energikälla vars popularitet växt rekordartat de senaste åren. Många som installerar solceller överväger också att integrera batterilagring för att optimera användningen av den egenproducerade energin. Men hur fungerar det och är det värt investeringen?

Batterier till solcellssystem fungerar helt enkelt som ett energilager; när solen skiner och solcellerna producerar mer el än vad du själv använder, lagrar batteriet ditt energiöverskott till framtida bruk. Den lagrade elen kan sedan användas under exempelvis dyrare timmar (om du har timdebitering) eller solfria dagar istället för att du köper el från din elhandlare. Batterier riktade mot privatmarknaden kan i regel lagra mellan cirka 5 och 20 kilowattimmar, vilket innebär att det inte är några stora energilager vi talar om.

På Dalakraft får vi ibland frågan om man som vanlig privatperson kan lagra sol i sitt batteri på sommaren och använda den på vintern, och svaret är att i teorin kan man det, men inte i praktiken eftersom det handlar om så små kvantiteter. Att spara 10 eller 20 kilowattimmar i ett halvår gör liksom ingen skillnad på elräkningen i januari. Det krävs enormt mycket större batterier för den typen av lagring.

För- och nackdelar med solceller+batteri

Fördelar:

  • Viss frihet från elmarknaden: Med ett batteri blir du mindre beroende av elpriset och kan använda den producerade solenergin när du behöver den.
  • Spara pengar: Batterier kan hjälpa dig att minska dina elkostnader genom att använda lagrad energi under perioder med lite sol eller dyrare el.
  • Klimatsmart: Genom att lagra överskottet minskar du behovet av fossila bränslen och minimerar ditt koldioxidavtryck.

Nackdelar:

  • Kostnad: Batterilagringssystem är fortfarande relativt dyra i förhållande till fördelarna. Om du är ute efter att ”räkna hem” din anläggning så snart som möjligt behöver du ha stenkoll på kalkylerna.
  • Underhållsbehov/utveckling: Batterier kräver visst underhåll och har en begränsad livslängd, vilket kan medföra extra kostnader på längre sikt. Dessutom går utvecklingen snabbt och ett batteri från idag kanske anses omodernt om bara något eller några år, främst med hänsyn till möjlighet att styra batteriet på olika sätt.

Lönar det sig att investera nu?

Att investera i ett batteri till sin solcellsanläggning är en avvägning mellan de långsiktiga ekonomiska och klimatmässiga fördelarna och de initiala investeringskostnaderna. Faktorer som din egen energiförbrukning, solläget i ditt område, läget och framtiden på elmarknaden samt aktuella priser på batterier spelar alla en roll.

I Sverige kan ett batteri vara en smart investering här och nu om:

  • Du bor i ett elnätsområde med effekttaxa (kommer successivt att införas i samtliga elnätsområden).
  • Du bor på en plats med varierande väderförhållanden.
  • Du är intresserad av att minska din miljöpåverkan.

Dessutom är det statliga bidraget för investeringar i lagring fortfarande 50 procent av totalkostnaden, vilket kan tänkas sjunka i takt med att anläggningarna ökar.

Ett personligt och komplext beslut

Om du bör vänta eller inte beror främst på hur du själv tänker kring teknologiska framsteg – batteriteknologin utvecklas snabbt, och väntar du några år kan priser och prestanda förbättras. Sen får du själv ta ställning till hur du bedömer det statliga bidragets framtid i sammanhanget.

Sammanfattningsvis är beslutet att investera i ett batteri till sin solcellsanläggning personligt och komplext och tydligt kopplat till dina syften med investeringen. Det kan vara fördelaktigt för vissa redan i dag, medan andra gör rätt i att vänta på att teknologin utvecklas ytterligare.

Du kan också använda ditt batteri för att avlasta elnätet på flexmarknaden. Läs mer om det här!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.