Möjligheten att som företag ansöka om elstöd stänger den 25 september. Med bara dagar kvar saknar Skatteverket fortfarande många av de förväntade ansökningarna. Hör ditt företag till dem som väntat? Då är det dags att agera nu.
– De företag som ännu inte har kommit in med ansökan ska tänka på att det kan krävas en särskild ombudsroll. Företag som behöver ombud bör anmäla det så fort som möjligt för att hinna in med ansökan innan tjänsten stängs den 25 september, sa Marie Elmnäs, projektledare för elstödet i ett pressmeddelande från Skatteverket publicerat den 25 augusti.
Det är företag i SE 3 och 4 som kan ansöka om stöd. Beloppen; 50 öre/kWh i SE 3 och 79 öre i SE 4, betalas ut exklusive moms och elskatt till näringsidkare och juridiska personer som var innehavare av ett elnätsavtal den 17 november 2022. Stödet baseras på elanvändningen mellan oktober 2021 och september 2022. Ansökan har varit öppen sen den 30 maj.
–Skatteverket vill inte att företag som har rätt till elstöd ska gå miste om möjligheten att söka. Antalet inrapporterade företag med uttagspunkter i elområde 3 och 4 är 237 000, så vi hade förväntat oss ett högre inflöde av ansökningar, sa Marie Elmnäs för en månad sen.
Roger Kallur, chef för företagsförsäljningen på Dalakraft, säger sig ha anledning att tro att ansökningsgraden i den egna kundstocken är jämförbar med Skatteverkets siffror, och att många alltså ännu inte sökt.
– Det märks på inflödet av kontakter och frågor kring elstödet. Vi på Dalakraft tror att många företag helt enkelt har glömt bort det här i en i övrigt stressad vardag, och att de nu är oroliga för att inte hinna söka i tid. Självklart hjälper vi till på alla sätt vi kan.
Roger Kallur uppmanar alla företag som ännu inte gjort ansökan, att göra det så snart som möjligt för att inte gå miste om bidragspengar.
Ett företag eller en koncern kan som mest få 20 miljoner kronor i stöd, ett takbelopp som regleras genom EU:s regler om statsstöd.