dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Bra att veta om laddboxar

Allt fler elbilar rullar på våra vägar, både hybrider och rena elbilar. Många gånger kan man ladda sin elbil på någon av de laddstationer som blir allt vanligare vid arbetsplatsen, köpcentret eller skidbacken. Men det tryggaste är ändå att ha en laddare hemma för att ladda över natten, och dessutom ha full tank varje morgon. Dalakraft kan hjälpa dig att installera en laddstation för att du ska känna dig säker. Här är några frågor du kanske vill ha svar på.

Kan jag ladda i ett vanligt eluttag?
Bara undantagsvis, säger Elsäkerhetsverket. Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte gjorda för elbilsladdning och klarar inte återkommande hög belastning under lång tid. Därför är det tryggare att installera en laddbox. Då kan man också ladda med högre effekt därför går det snabbare. Dessutom har den inbyggd aktiv säkerhet.

Kan man få bidrag till laddbox hemma?
Ja, det finns ett statligt investeringsstöd som heter ”Ladda bilen” som man kan söka via Naturvårdsverket. Man kan få hälften av kostnaderna för laddbox, (max 10.000kr), material och arbetskostnad för att installera den. Boende i flerbostadshus kan få 15.000 per laddningspunkt. Ansökan görs i tre steg med föranmälan innan installation.
Lär mer hos Naturvårdsverket.

Kan man fjärrstyra laddboxen?
Ja, idag är de flesta laddboxar uppkopplade till en app där du kan starta eller stoppa laddningen och Du kan följa din egen laddhistorik. Helt enkelt hur mycket man har laddat. Det gör också att du kan ladda bilen på tider när elen är billigare.

Kan jag vara lugn för att kunna ladda bilen när jag reser i Sverige?
Antalet elbilar ökar snabbt och laddstationer installeras med en rasande takt. Trafikverket rekommenderar att det ska finnas snabbladdningspunkter minst var 100:e kilometer för att det ska vara möjligt att färdas längre sträckor med elbil. Idag finns det cirka 9000 laddpunkter i landet. Dalakraft vill naturligtvis underlätta utvecklingen mot klimatvänligare bilar och har placerat ut elva snabbladdare på strategiska platser i Dalarna, från Säter i söder till Noppikoski i Norr.

Är våra vinterdestinationer med på tåget?
Inom besöksnäringen har många insett att möjlighet att ladda elbilar är ett viktigt konkurrensmedel, vilket också bidrar till en snabbare utbyggnad. Fjällanläggningarna i landet insåg tidigt vikten av att kunna erbjuda gästerna laddplatser och fortsätter att satsa på det. Vill du veta mer om laddning och laddboxar så kontakta Dalakraft – vi har kunskapen.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.