dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Medvind för vindkraften i Sverige

Vindkraften slår nya rekord, och i en framtid som kräver allt mer el blir vinden en allt viktigare energikälla. 

I början av 2020 satte vindkraften nytt svenskt rekord. På bara en vecka Då producerades då för första gången över en terawattimme (TWh). Det är ungefär så mycket energi som hela landet använder under ett dygn.
– 2019 producerade vindkraften sammantaget knappt 20 TWh på hela året, så det var en rejäl ökning. Den beror dels en kraftig utbyggnad av vindkraft och på att det blåste ovanligt mycket, säger Mats Bengtsson, VD på Dalakraft

I tusentals år har människan tagit vinden till hjälp, något som väderkvarnarna är ett exempel på. När vi lärde oss att tillverka och använda elektricitet kunde vi använda vindens kraft. Idag står vindkraften för cirka fem procent av världens elproduktion och andelen ökar hela tiden, i takt med att kraftverk som använder fossila bränslen läggs ner av miljöskäl.

Samtidigt räknar man med att elanvändningen fortsätter att öka i framtiden. Orsakerna är flera: en stadig befolkningsökning i världen är en. Att fordon i allt snabbare takt blir elektrifierade en annan. En tredje orsak är att industrin kräver mer el för att klara en klimatvänligare produktion.

I Sverige står vindkraften för fjorton procent av elproduktionen och utbyggnaden går fort. De närmaste åren väntas en fördubbling av produktionen, och regeringens mål att Sverige ska ha en hundra procent förnybar elproduktion 2040 kräver en fortsatt satsning på vindkraften.

Detta behöver inte betyda att antalet vindkraftverk blir så många fler – de kan till och med bli färre eftersom moderna vindkraftverk har blivit effektivare och producerar därav mer el. En av fördelarna med vindkraft är att det är ett relativt billigt sätt att producera el. De senaste tio åren har teknikutvecklingen halverat kostnaden för ny, landbaserad, vindkraft i Sverige.

– Tillsammans med sol- och vattenkraft är vindkraften en självklar del i Dalakrafts gröna elmix. Som kund kan du också bli andelsägare i ett vindkraftverk och få köpa el till självkostnadspris. Samtidigt bidrar du då aktivt till en hållbar framtid, säger Mats Bengtsson VD på Dalakraft

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.