dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

AI – vad är det? Koll på 3 minuter

Ett kylskåp som berättar att mjölken är slut, självkörande bilar och en tvättstuga som viker tvätten automatiskt. Det kanske låter som rena science fiction men kan snart vara en del av vår naturlig vardag tack vare Artificiell Intelligens. Vad är egentligen AI? Och kan vi lita på den? Anders Holmquist, omvärldsanalytiker vid Strateg kommunikationsbyrå, reder ut.

Artificiell Intelligens går ut på att datasystem lär sig att se olika mönster och på så sätt kan integrera med dig som användare. Detta kommer många i kontakt med dagligen när Netflix föreslår nya serier och filmer som vi kommer gilla, rekommenderade produkter via sökningar på Google eller Siri som svarar på frågor i telefonen. Vi kan även hitta AI i produkter som robotgräsklippare och robotdammsugare som blir allt mer vanliga inslag i vardagen.

Anders Holmquist har spanat i trendrapporterna vad som är de mest efterfrågade områdena där AI kan hjälpa oss.

– Tvättstugor som tvättar, stryker och viker kläderna automatiskt. Alla tjänster som på något sätt gör livet enklare för oss människor och eliminerar sånt som vi själva tycker är tråkigt står högst upp på listan, säger Anders.

Vart befinner vi oss om tio år?

Om tio år spås kylskåpen kunna säga till om mjölken är slut och beställa nytt, självkörande bilar finns överallt och en stor del av våra jobb kommer kunna utföras av robotar istället. Forskning visar att 50% av alla jobb i USA skulle kunna ersättas av AI. Det sistnämnda är något som oroar många då det skulle innebära att fler blir arbetslösa men enligt Anders var reaktionerna likadana när spinnrocken introducerades och vävare skulle bli arbetslösa, men istället började folk köpa mer tyg och fler personer behövdes som skötte maskinerna. Det kommer även växa fram nya yrken, för vem visste att det skulle finnas något som hette app-utvecklare för tio år sedan?

Kan det bli för mycket AI?

Inte så länge den gör vettiga saker, menar Anders Holmquist. Redan idag kan AI hjälpa läkare att ställa säkrare diagnoser genom att söka igenom enorma databaser med tidigare diagnoser och symptom. Det är ett otroligt bra användningsområde. Det arbetas mycket med att skapa etik och moral kring AI, så att AI ska förstå vad som är rätt och fel. Matar man en AI med fel saker, ja då riskerar den att bli elak.

AI räddar engelska felparkerare

Mängden användningsområden för AI kommer att explodera för möjligheterna är enorma. Det insåg en student i England som lät en AI få tillgång till alla domstolsdomar där personer hade överklagat parkeringsböter. Tack vare detta var AI väl förberedd att argumentera mot riktiga advokater vilket gjorde att den vann 65 procent av alla fallen den användes i. 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.