dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Allt fler elbilar – är vi redo?

Antalet elbilar på våra vägar ökar dramatiskt och trenden spås hålla i sig. Vilka utmaningar ställer det på utbyggnationen av laddmöjligheter, både i hemmet och längs vägarna?

Antalet laddbara bilar i Sverige har ökat med 60 procent på ett år och innan det här året är slut beräknas antalet elbilar vara uppe i 44 000 (källa elbilsstatistik.se). Det handlar inte längre om ifall elbilen kommer att vinna mark utan om hur fort det kommer att gå. Och en första fråga är då – kommer elen att räcka?

— Leker vi med tanken att Sverige skulle ha 1 miljon laddbara fordon, då skulle det motsvara en konsumtion på 2 procent av den totala elkonsumtionen. Så elen finns, den kommer att räcka, säger Rita Adolfsen Marknadschef på Dalakraft.

Laddnätverket byggs ut

Att fler elbilar kräver fler laddplatser är ingen konstig matematik. Antalet laddplatser ökar kraftigt runt hela världen, och inte minst i Dalarna.

— På Dalakraft jobbar vi hårt med att få en god laddinfrastruktur i Dalarna. Under hösten kommer elva kraftfulla snabbladdare mellan Säter till Noppikoski att driftsättas. Vi gör detta för att ska vara enkelt och bekvämt att köra elbil och att det populära ordet räckviddsångest inte skall existera i Dalarna, säger Rita Adolfsen.

För alla som kör elbilar till vardags är snarare laddning i hemmet nattetid det vanligast förekommande. Här laddas en bil via ett vanligt vägguttag med 1 mil/timmen medan man från ett trefasuttag kan uppnå det tiodubbla.

Elbilar öppnar möjligheter för alla

Att ladda en elbil är inte tidskrävande men tar samtidigt längre tid än att tanka en vanlig fossilbil. Uppladdningen av ett batteri kan liknas vid att fylla ett vattenglas rågat – det går snabbt att fylla glaset till en början men ju närmare toppen man kommer desto långsammare måste man hälla för att det inte ska rinna över. Vid Dalakrafts snabbladdare tar det mellan 20–30 minuter att fylla bilens batteri till 80%. Under detta stopp kommer de flesta passa på att äta, turista eller bara njuta av Dalarna.

— Jag tycker inte att man ska se den dryga halvtimmen det tar att ladda sin bil som ett hinder utan snarare som en möjlighet. Hur många gånger har man inte stannat vid någon mack på vägen, för att fem minuter senare åka vidare utan att riktigt reflekterat över vart man egentligen är. Den nya mentaliteten som elbilar för med sig kommer säkerligen gynna företag i närheten av de snabba laddstationerna, avslutar Rita Adolfsen.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.