dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Återvinn vatten med framtidens dusch

Allt fler innovationer görs med hänsyn till miljön. En sådan är ”framtidens dusch” – duschen som minskar vattenförbrukningen med upp till 90 procent. Bakom uppfinningen ligger svenska Mehrdad Mahdjoubi som idag är vd för företaget Orbital Systems. Utmärkelserna haglar över den unga entreprenören och investerare runt om i världen är imponerade.

Den allt mer omfattade vattenförbrukningen skapar betydande utmaningar vad gäller hållbar utveckling. En lösning på detta kan vara ”framtidens dusch”.

– Vår vision är att skapa ett paradigmskifte i hur vi människor använder vatten, säger Mehrdad Mahdjoubi i ett pressmeddelande.

Hur fungerar den?

Duschen fungerar så att vattnet som rinner ut i golvbrunnen samlas upp och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Låter det snuskigt? Inte alls. I duschens egna reningsanläggning finns ett filter som tar bort partiklar, bakterier och virus. Reningen är så effektiv att duschen går att använda på platser med mycket höga hygienkrav, exempelvis vårdinrättningar. Dessutom har duschen sensorer som mäter vattenkvaliteten, och det vatten som är för smutsigt åker ut i avloppen istället för tillbaka i duschens kretslopp. För en tio minuter lång dusch i ”framtidens dusch” går det åt ungefär fem liter vatten vilket är cirka 90 procent mindre än i en vanlig dusch.

Försvarsmakten testar duscharna

Intresset för duschen är stort. Till exempel har Energimyndigheten valt att ge Orbital Systems 20,6 miljoner kronor i utvecklingsstöd och Försvarsmakten har köpt in duschar som de ska använda i ett pilotprojekt.

– Vi ser även stora möjligheter för villaägare och privatpersoner att använda sig av vår dusch. Prisbilden är att återbetalningstiden för en investering i ”framtidens dusch” är kortare än för andra energibesparande installationer så som bergvärme och solpaneler, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Nedan kan du se en video om hur duschen fungerar

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.