dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar
Det blåser ute och du blir arg. Det regnar och du känner dig deppig. Så spricker det upp och allt känns genast bättre. Påverkar vädret verkligen humöret? Ja, hävdar forskarna.
Det talas om att vädret kan orsaka huvudvärk och ledvärk. Men kan vädret även påverka sinnesstämningen? Enligt den relativt färska forskningsgrenen biometeorologi, som kartlägger kopplingar mellan väder och hälsa, finns ett tydligt samband.
Allt liv på jorden är anpassat till begränsade intervaller av temperatur, fuktighet, lufttryck och solljus. Vid stora avvikelser påverkas inte bara växterna utan även vi människor, hävdar de biometeorologiska experterna. Men hur är det då med blåsten i sig, kan den få oss ur balans? Ja, menar experterna. Till och med svaga vindar kan påverka en människa. Torra och varma vindar anses till exempel ha stark psykisk påverkan och kunna orsaka irritation, depression och nervositet.
Hur kommer det sig då, rent fysiologiskt, att vädret påverkar oss? Jo, överallt i atmosfären finns joner, det vill säga positivt och negativt laddade partiklar, och i vissa väder är det mer av den ena eller andra sorten. En vanlig uppfattning är att vi mår bäst vid ett överskott av negativa joner. Vi kan till exempel känna obehag före ett åskväder då det är extremt höga halter av positiva joner. Efter åskan, då de negativa jonerna tar över, mår vi ofta bättre igen. Och egentligen. Kanske intet nytt under himlen. Förr i tiden kunde man nämligen få ett lindrigare straff om man begått ett brott under inflytande av ohälsosamt väder.
Vid omslag till sämre väder:
… men efter regn och rusk kommer, som tur är, solsken! Och då vänder humöret igen.
Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.