Därför bor vi i ett växthus

 

Anders Solvarm var en av de första i Sverige som byggde ett hus inuti ett växthus. Nu har intresset ökat för de så kallade naturhusen – husen med ett eget kretsloppssystem, lägre energiförbrukning och medelhavsklimat året om.

Det började med att Anders Solvarm behövde ett regn- och vindskydd till det timmerhus han höll på att bygga till sig och sin familj i västgötska Sikhall. Hans fru var gravid med deras första barn och det hade plötsligt blivit bråttom att få huset klart.

– Det regnade jättemycket så jag behövde hela tiden rigga plåtar och presenningar för att skydda bygget, berättar han.

Som en ostkupa

Så plötsligt en dag trillade Anders över en bok om inglasade hus. Och det var då tanken väcktes – att låta ett växthus agera byggskydd. Sagt och gjort. Trots skeptiska miner från omgivningen byggde de ett växthus över själva timmerhuset och rätt snart därefter insåg de fördelarna med att låta växthuset vara kvar, även efter bygget. 2006 flyttade de in i ostkupan som Anders kallar det – ett 150 kvadratmeter stort timmerhus inuti ett 300 kvadratmeter stort växthus.

Ett eget kretslopp

Tack vare att huset är byggt inuti ett växthus kan familjen ta tillvara solljuset på ett helt annat sätt. Växthuset reflekterar solljuset och värmer upp bostaden. Dessutom tas läckvärmen tillvara genom att den sugs tillbaka in i bostaden från växthuset. Totalt minskar energikostnaderna med i genomsnitt 30 till 40 procent. Och i själva växthuset, ja där har de medelhavsklimat året om.

– Vi kan njuta vin, fikon och aprikoser utanför huset, berättar Anders.

Förutom att skapa medelhavsklimat möjliggör växthuset ett slutet kretsloppssystem där avlopp från wc, disk och tvätt processas.

– Vanligtvis göder man växter med konstgödning, vi använder vårt avloppsvatten i stället. Växterna tar upp näringen och omvandlar den till frukt och grönsaker.

Ökat intresse

Familjen Solvarms hus har dragit åt sig många nyfikna blickar, så många att Anders under en period bjöd in till visningar.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?
– Om det inte blir för varmt på sommaren. Men eftersom varm och fuktig luft stiger uppåt och vi har takluckor som öppnas och stängs ventileras värmen ut automatiskt, förklarar han.

Vill du veta mer om naturhus? Anders har tillsammans med andra bildat en konsultgrupp med arkitekter och ingenjörer som erbjuder hjälp med allt från ritningar, bygglovshandlingar och energiberäkningar till färdig byggnad för så kallade naturhus. Läs mer på www.greenhouseliving.se

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.