dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Dusch-sms och dammråttelarm –
så ser framtidens smarta hem ut

Sjukvård som larmas när golvet känner att någon har trillat eller en städfirma som rycker ut när sensorer registrerar dammråttor i hörnen? Framtidens smarta hem ligger bara några år bort, enligt Jonas Anund Vogel, doktorand vid institutionen för energiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Hur smarta är våra hem i dag?
– Dagens bostäder är otroligt osmarta. För att ta ett exempel; det vanligaste sättet att ventilera om det känns kvavt är att öppna fönstret. Men så fort det öppnas släpper vi ut värme som i stället skulle kunna återanvändas. Med en koldioxidsensor skulle vi lätt kunna se om det befinner sig två eller tre personer i huset, avgöra hur mycket koldioxid som produceras och därefter reglera ventilationen. I dag finns ingen återkoppling från användarna till de tekniska systemen i hemmet.

Framtidens smarta hem handlar alltså om att samla in en mängd information om oss som bor där?
– Ja precis! Framtidens bostäder behöver adaptiva styrsystem som registrerar beteenden och mönster. Säg att alla boende i en fastighet duschar mellan klockan sex och halv sju på morgonen, då vet byggnaden om det och kan lagra extra mängd varmvatten som värmts via solcellerna på taket. Systemet skulle också kunna kopplas till väderrapporter. Är det en kall och mulen januaridag, kommer ett sms med uppmaning att inte duscha just den dagen. Information blir helt enkelt den nya valutan.

Vad vinner vi på att våra beteenden registreras?
– Vi kan optimera våra hem och bli mer resurseffektiva men främsta vinsten är att vi skulle kunna få tillgång till tjänster när vi bäst behöver dem. Om rörelsekänsliga golv och mattor känner av att en person ramlar kan sjukvården kopplas in direkt. Sensorerna kan även användas till så enkla uppgifter som att detektera dammråttor i ett hörn och anropa en städfirma.

Det låter väl ändå lite läskigt?
– Nej, inte när det hanteras på rätt sätt. Det är läskigare nu när folk inte vet om att en mängd information om dem loggas, helt utan lagar och regler.

När är vi där då, i framtidens smarta hem?
– Jag tror att många bostäder kommer att koppla ihop de tekniska systemen, som vatten, el och avlopp, med de boendes användarmönster redan om tio år.

Nyfiken på mer?
KTH har i egna lokaler byggt upp en miljö där tekniken för framtidens smarta boende kommer att testas. Nyfiken på att veta mer? Klicka dig vidare till www.liveinlab.kth.se

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.