dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Grilla med gott samvete – 5 miljösmarta tips

Det smakar sommar och semester – grillat är gott! Och ännu godare blir det om du grillar lite mer miljösmart.

En bit lax, ett färggrant grönsaksspett, några skivor halloumi, vitlöksdoftande potatis i paket… Grillsäsongen är här och vi svenskar står redo. Och när du ändå fixar sommarens middagar ­– passa på att grilla lite smartare.

1, Tänd med papper och kuber

Skippa tändvätskan. Tändvätskan tillverkas i princip uteslutande av fossila oljeprodukter. Vid förbränning frigörs koldioxid vilket i sin tur påverkar klimatet. Använd tändpapper eller tändkuber i stället, märkta med Bra Miljöval*. De är fria från giftiga ämnen och fossila bränslen.

2, Välj rätt kol

Miljösmart grillkol (märkt med Bra Miljöval) innehåller inga farliga kemiska tillsatser. Det kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur.

3, Kol framför gasol

Välj hellre en kolgrill än en gasolgrill. Gasol, som är en fossil petroleumprodukt, släpper vid förbränning ut koldioxid vilket påverkar klimatet mer än vad grillkol gör.

4, Skippa engångsgrillen

Att tillverka en engångsgrill kräver mycket energi och orsakar fossila utsläpp, aluminiumformen är en riktig miljöbov. Om du ändå använder en engångsgrill, se till att metalldelarna hamnar i metallåtervinningen.

5, Grilla grönt

Det handlar inte bara om vad vi har i grillen, utan också på. Dra ner på mängden kött (köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser) och när du grillar kött – välj gärna ekologiskt eller svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald.

*Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning.

 

Källa: Naturskyddsföreningen

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.