dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Hållbart hus visar vägen

Går det att bygga ett hus som är helt självförsörjande på el under större delen av året? Ja! Det har ett gäng skolungdomar bevisat.

 

Skolungdomar från bland annat bygg- och elprogrammen vid Alströmergymnasiet i Alingsås har precis byggt färdigt passivhuset på 25 kvadratmeter, ett hus som är helt självförsörjande på el under åtta av årets tolv månader. Huset har byggts upp på skolområdet och har flera smarta lösningar för att tillverka och lagra energi.

  • Bland annat beläggs taket med solceller i stället för med papp, tegel eller betong och dessutom finns en energilagringslösning i en batterienhet. Det går att bo i huset och använda dator, belysning och köksutrustning och samtidigt vara helt självförsörjande på el under en stor del av året, förklarar Eva Pedersen som är projektledare vid Passivhuscentrum som driver projektet tillsammans med skolan.

 

Även större hus

I ett passivhus minimeras värmeförlusten och med ett tätt klimatskal, god isolering och effektiv ventilation kan man dra ner rejält på energianvändningen, menar Eva Pedersen. Vilket rimmar bra med dagens krav på energieffektiva bostäder. Och går den kvaliteten att uppnå i ett Attefallshus, ja då går det även i ett större hus.

– Det är till och med lättare med ett större hus eftersom du har fler valmöjligheter och inte är lika begränsad då. Utveckling sker ständigt av energieffektiv utrustning vilket gör att du hittar bättre och mer prisvärda produkter i dag än för bara några år sedan.

 

Viktig kunskap

18-årige Herman Henström utbildar sig till snickare vid Alströmergymnasiet och är en av det tjugotal elever som har varit med och byggt huset.

  • Vad det handlar om är att genomföra alla moment rätt så att det blir tätt, annars faller hela passivhustekniken. Luften får inte ta sig ut så det måste tejpas noga i alla skarvar. Och det var lite klurigt, inte minst vid fönstren, berättar han.

Att ha fått träna sig i att bygga klimatsmart tycker han känns rätt – av flera anledningar.

  • Allt pekar ju på att det kommer att byggas mer energisnåla hus i framtiden så att ha med sig den här kunskapen och byggtekniken känns jättebra.

 

Så växte huset fram!

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.