dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Hitta rätt i elcykeldjungeln

Marknaden för elcyklar har exploderat och det finns numera elcyklar för alla behov och i alla prisklasser.
Hur hittar man rätt i den här djungeln? Här kommer en liten översiktlig lathund. Vill du veta mer, gå med i någon av de Facebook-grupper som finns (sök på ”lastcykel” eller ”elcykel”) eller prata med en cykelhandlare.

+ Provcykla innan du bestämmer dig.
Känner du någon med elcykel? Fråga om du får provcykla och fråga vad hen tycker om sin cykel. Även hos cykelhandlaren kan du be att få provcykla. Eftersom det finns så många leverantörer av elcyklar, och mångdubbelt fler modeller, är det viktigt att du hittar den som passar just dig och dina behov bäst.

+ Vilken budget har du?
Det finns lågpris elcyklar för runt 10 000 kronor och lyxcyklar för 100 000 kronor och mer. Välj inte det billigaste, om du har råd. När det gäller elcyklar, liksom många andra saker, har priset ett samband med kvaliteten.

+ Val av motor.
Motorn är elcykelns hjärta. Det finns två olika system, navmotor eller mittmonterad (centrummonterad) motor i pedalernas vevparti. Mittmonterad motor gör cykeln starkare, men sliter även hårdare på kedja och kuggkrans. Fördelen med navmotor i framhjulen är att det inte kan störa växlandet eller påverka vilken fart du har i pedalerna.

+ Batteriet
En enkel tumregel är att ju fler wattimmar (WH), desto mer elenergi i batteriet kan omvandlas till körsträcka. Många tillverkare anger istället ”möjlig körsträcka”, men ta det med en nypa salt. Körsträckan påverkas av hur mycket assistans du tar ut, temperatur, hur tungt lastad cykeln är, backighet, med- eller motvind och mycket annat. Batteriet ger mest effekt vid 20-25 grader. En viktig detalj inför köpet, kontrollera att batteriet är lätt att lossa och sätta tillbaka.

+ Till sist
Det är faktiskt ingen katastrof om du får ”soppatorsk”. Elcykeln är ju i grunden en cykel, så det är bara att glatt trampa vidare.

Källa: Allt om elcyklar

Få 15% rabatt på elcyklar 

 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.