dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Julstämningen gör oss generösa

Vi skänker mer och mer pengar till hjälporganisationer varje år. Extra generösa blir vi när det närmar sig jul. Men gör pengarna någon skillnad i det stora hela? Och var behövs hjälp nu? Så här säger Maria Halvorsen som är insamlingsansvarig på Radiohjälpen.

mariaMärker ni att vi skänker mer?

Ja, vilket är helt fantastiskt! Och gåvorna ökar absolut inför jul. Dels för att det är en stor kampanjtid, men jag tror också att det beror på julstämningen.

Vad skänker vi helst till?

Det största området är internationellt arbete, både långsiktiga utvecklingsprojekt som exempelvis Världens Barn och akut hjälp vid katastrofinsamlingar. Vi märker tydligt att givare är mer benägna att ge inom områden det talas mycket om i media.

Vilken betydelse har gåvorna från privatpersoner?

De är helt avgörande! Gåvorna gör att vi kan stödja 90 projekt i 37 länder. Det fina med gåvor från privatpersoner är att det krävs så lite för att en gåva ändå ska göra så stor skillnad. 50 kronor kan göra att en kvinna i Mocambique får ett mödravårdsbesök. 100 kronor kan ge ett barn som lever på gatan i Uganda två veckors uppehälle på ett center där barnet får mat, utbildning och läxhjälp. Framför allt kan alla gåvor tillsammans leda till strukturella skillnader i ett samhälle.

Var behövs hjälp nu?

Just nu lyfter vi på Radiohjälpen situationen i Jemen. Där är nästan två miljoner barn under fem år akut undernärda, mer än hälften av befolkningen saknar tillgång till sjukvård och en fjärdedel riskerar svält om hjälpen inte kommer fram.

Men det finns enormt stora behov på så många platser. Så länge man väljer att stödja en seriös organisation tycker jag det viktigaste är att man hjälper, i den mån man kan, och att inse att alla behövs för att göra världen bättre. 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.